lauantai 19. lokakuuta 2013

Eeki 1,5 vuotta

3-vuotias sisko kutsuu veljeään edelleen nimellä Eeki. Eeki onkin minusta hauska nimi. Myös äitini pitää siitä, koska se tulee kuulemma hänen isänsä nimestä Erkki, vaikka sitähän sisko (joka kutsuu itseään nimellä Tiita) ei tiedä. Ajattelinkin vastedes käyttää näitä nimityksiä sisaruksista. Voi olla, että Eeki itse kutsuu itseään nimellä Shiaa, koska hän toistelee sitä paljon ja Tiitakin kutsui häntä viime vuonna Chihuahuaksi ("Shi-vauva").

Eeki täytti vastikään 1,5 vuotta. Tällä viikolla oli myös 1,5-vuotisneuvola. Eeki on keskimittainen ja hoikka. Hän osasi piirtää viivoja ja rakentaa palikkatornin. Hän ei edelleenkään hätkähtänyt rokotuksista. Tosin laastaria ei olisi sen jälkeen saanut laittaa. Hänen käyttämiinsä sanoihin lukeutuvat ainakin mamma, pappa, äiti, hei hei, tack tack, hei hei, nej, ei, nam nam, titta, där, titta där, Tiita, mmmm (= halataan), sssss (= ota syliin). Terveydenhoitaja tuumi, että olisi hyvä aloittaa päivähoito, josta löytyisi samanikäisiä kavereita, mutta luulen kuitenkin, että isosiskosta on seuraa tarpeeksi. Lähellä asuva serkku on suunnilleen samanikäinen, ja eivätpä nuo pienet serkukset ole toisiaan juuri noteeranneet. Kielenkehityksellekin päivähoito olisi kuulemma hyväksi, mutta kai nykytilanne on vielä ihan normaali 1,5-vuotiaalle, vaikka jotkut tietysti puhuvatkin samanikäisinä jo lausein. Otaksuisin, että vielä ehtii hyvin.

Keskustelut Eekin kanssa menevät usein näin:

Minä: - Onko hauskaa?
Eeki: - Ei.
Minä: - Ai ei? Onko kurjaa?
Eeki: - Ei!
Minä: - Onko sitten tylsää?
Eeki: - Ei.
Minä: - Onko ihan tavallista?
Eeki: - Eijei.
Minä: - Ei ole hauskaa eikä tylsää?
Eeki: - Ei.
Minä: - Vaihdettaisiinko puheenaihetta?
Eeki: - Ei (nauraa).

Nämä keskustelut Eekin kanssa ovat minun ja miehen huvituksia. Tiitaa ne joskus harmittavat.

Minä: - Haluatko lähteä ulos puistoon liukumäkeen?
Eeki: - Ei!
Tiita: - JOO, EEKI, JOO! Joo puistoon!

Ihmiseksi, joka on juuri oppinut kävelemään, Eeki viettää päivästään paljon aikaa lattialla ja maassa maaten. Oheistoimintaan kuuluu potkiminen, heittäytyminen, pään takominen lattiaan, kirkuminen ja ein tai nej'n huutaminen. Reaktion saa aikaan melko lailla mikä tahansa, erityisesti menopelien jumittaminen johonkin esteeseen. Tilanteen rauhoittamiseksi varastoon on jo viety potkuauto ja taaperokärryt, seuraavaksi sinne lähtee leikkiostoskärry. Eeki kyllä tyyntyy nopeasti eikä huuda kauaa.

Menopelien lisäksi suosikkileluihin lukeutuvat pikkuautot, junat, legot, tietokoneet, pallot, huuliharppu ja lavuaarin tulppa, jonka voi löytää mistä tahansa muualta paitsi vessasta. On ollut jännä huomata, että Eekiä ei lainkaan kiinnosta pehmolelut ja pienet figuurit, joita Tiita on pienestä asti kanniskellut mukanaan. Tiitan harmiksi Eeki tykkää leikkiä nukkekodilla ajelemalla huoneissa leikkiautoilla. Myös legopalikat ovat autoja, joita Eeki työntää lattialla suullaan päristen. Meillähän siis ei edes ole autoa.

Tyypillisiä paikkoja: maassa mullittelemassa, autoilemassa nukkekodissa ja mamman sylissä.

Erona siskoon on sekin, että Eeki haluaa tehdä asioita itse. Samanikäistä Tiitaa sai ja pitikin syöttää ja pukea, mutta Eeki haluaa syödä itse, pukea itse (taidoissa vielä tietysti puuttuu) ja riisua itse. Bodyt ja haalarit ovat tarpeen, koska Eeki on varsin näppärä riisumaan itseltään housut ja vaipan ja pissaamaan lattialle.

Yhdessä sisarukset muun muassa laulelevat paljon. Sanoista ei ihan saa selvää, mutta melodiat ovat Eekilläkin hallussa. Eekin suosikkeihin lukeutuu ainakin Hämä-hämähäkki viittomineen. Monesti vieraatkin ovat ulkona tulleet kommentoimaan lasten laulua. Tiita hymyilee takaisin, mutta Eeki piilottaa ujona kasvonsa. Vieraita ihmisiä hän siis arastelee, mutta muita pelkoja ei ole. Tiita on tietysti Eekin tärkeä leikkikaveri, joskin eripuraakin syntyy. "Jag älskar Eeki", Tiita sanoo usein. Eeki ei osaa sanoa samoin, mutta tykkää kyllä halailla ja pussailla siskoaan. Hän tulee myös mielellään vanhempiensa syliin istumaan, ja tuota "mmmm" eli "halataan" ja "sssss" eli "syliin" kuullaankin monta kertaa päivässä.

5 kommenttia:

 1. Ihanaa sisaruutta. :) Ja hienoja juttuja osaa 1,5-vuotias!

  Meillä on ihan sama kuopuksen ja esikoisen ero tuossa itse tekemisessä. Kuopus on aivan "minä itte" kaikessa, minä syön, puen, pesen hampaat ITTE. Esikoinen enemmänkin nautti saamastaan palvelusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan tuo yleisempikin malli? Esikoinen edelleen odottaa meillä palvelua. Kuopus taas tuumaa, että ei tartte auttaa.

   Poista
 2. Hauska seurata tuota Eekiä kun meillä on melkein saman ikäinen ja jotenkin myös tosi saman oloinen tyyppi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko teilläkin vastaus kaikkeen "ei" ja junat, autot ja haliminen parasta? :)

   Poista
  2. Meillä kaikkeen sanotaan äiti :) ja autot kyllä kiinnostaa, samoin eläimet ja pallot!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...