tiistai 17. syyskuuta 2013

Alkusyksy

On ollut ihana lämmin ja pitkä kesä, joka alkoi toukokuussa ja jatkui nyt viime viikonloppuun eli syyskuun puoliväliin asti. Kiitos, kesä! Kirjoitin aiemmassa postauksessa syksyn sadeseteistä, mutta niille ei ole ollut ennen tätä viikkoa ollenkaan käyttöä. Frida on käynyt viidesti viikossa päiväkodissa melkein kahden kuukauden ajan, eikä kertaakaan sinä aikana ole satanut tai ollut märkää. (Iltapäivisin ja viikonloppuisin tosin on välillä satanut.) Dagiksessa on käyty muun muassa seuraavan kuvasarjan asuissa, ja kurahousut ovat saaneet roikkua rauhassa naulakossa.

Paita Bobo Choses, tyllihame Pompdelux. Mekko Mini Rodini 92/98. Hevospaita Ubang, farkut Pompdelux.

Viime viikko oli siis vielä kesää, ja tämä viikko nyt selvästi syksyä. Viime viikolla oli t-paitakelit, nyt kymmenen astetta lämmintä ja sataa. Dagikseen on menty näinä parina päivänä sadetakissa, saappaissa ja farkuissa. Dagiksessa on sitten kuravaatteet omassa naulakossa aina valmiina (päädyin sitten siihen Molon settiin). Eilen Fridaa hakiessani kuulin, että ryhmä oli tehnyt retken metsään katselemaan syksyn merkkejä. Frida kertoi ylpeänä, että hän osasi itse pukea kurahousut. Hän osasi kertoa myös syksystä, että puista voi pudota lehtiä päähän.

Saappaat Bisgaard, farkut Pompdelux. Keltainen lumileopardipaita Mini Rodini. Pilkullinen vk-takki Ticket, unikkotakki Marimekko.

Frida lähtee dagikseen aina iloisena ja juttelee siitä, miten äiti sanoo hejdå (sanon tosin "hei hei") ja tulee ruoan jälkeen hakemaan. Hän parkkeeraa pyörän talon eteen ja juoksee soittamaan dagiksen ovikelloa. Hän kääntyy oveen seliin hihittäen iloisen ja jännittyneen näköisenä. Kun ovi aukeaa ja astutaan sisään, hän lamaantuu, ei osaa enää riisua vaatteitaan eikä vastaa hoitotädille tai -sedälle. Suupielet kääntyvät alaspäin mutta hän ei kuitenkaan lähtiessäni itke. Hakiessani kolmen tunnin päästä hän juoksee iloisena syliin, halaa hoitotätiä tai -setää, juoksee pussaamaan Felixiä ja selittää kovasti kaikkea koko kotimatkan. Henkilökunnan mukaan hän on hoitopäivän aikana iloinen ja leikkii hyvin muiden lasten kanssa.

Vien hänet siis aamuisin hoitoon klo 9. Ryhmässä on tällä hetkellä 12 lasta ja 3-4 aikuista. Noin puolet lapsista on tyttöjä ja puolet poikia. Frida on nuorin ja muut ovat 4-6-vuotiaita. Ensin he leikkivät hetken sisällä ja sitten menevät pariksi tunniksi ulos joko pihalle, lähipuistoon tai metsään. Kerran he ovat käyneet myös erään ryhmäläisen synttäreillä. Sitten he tulevat sisään syömään. Nirso tyttömme on maistanut muiden lasten esimerkkiä seuraten monia uusia ruokia ja joistakin on jopa tykännyt. Nyt maistuu kotonakin riisi, kana, perunamuusi, lihapullat, näkkileipä ja pasta. Ruokailun jälkeen on rauhoittumishetki, jolloin lapsille luetaan kirjaa. Silloin eli klo 12 tulen hakemaan Fridan kotiin.

Dagiksessa opittuja sanoja ja lauseita: färdig (ruokailun jälkeen), jag vill ha macka ("haluan leipää", jos ruoka ei maistukaan), min ja mina (minun), min tur (minun vuoroni), akta (varo), akta mig, snälla ja pleasekompis (kaveri) sekä monen kompiksen nimet. Kaverit ovat jostain syystä kaikki tyttöjä, vaikka ennen päiväkodin aloitusta hän ei erottanut tyttöjä ja poikia toisistaan. Pukeutumisen suhteen on päiväkodin myötä alkanut kiinnostaa mekot, hameet, korut ja hiuspinnit. Kaupassa hän hypistelee Hello Kitty -juttuja ja sanoo: "'Eva' har också." Toisaalta en kuitenkaan saa pukea hänelle hiuspantoja edes juhliin. "Nej! Sluta, mamma!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...