sunnuntai 25. elokuuta 2013

3-vuotisneuvola

Perjantaina Fridalla oli 3-vuotisneuvola. Minua vähän jännittikin, kun edellinen virallinen neuvolakäynti oli pieni ikuisuus sitten 1,5-vuotiaana ja aiemmista käynneistä poiketen tällä kertaa piti etukäteen täyttää muutaman sivun kyselykaavake muun muassa puheesta ja ruokailusta. Esimerkiksi ruokailun suhteen ajattelin, että kenties terveydenhoitajan mielestä lapsen ruokavalion ei pitäisi perustua leipään ja jogurttiin. En ole tainnut aiemmin kirjoittaa blogissa, miten meillä soi ruokapöydässä kahden lapsen "nej nej nej nej" -duetto. Kirjasin lomakkeeseen, että tyypillinen aamupala on puolikas hapankorppu ja päiväkodissa syö lounaaksi yleensä voileivän, kun muut syövät esimerkiksi pastaa.

Neuvolakäynti meni kuitenkin tosi mukavasti. Frida kasvaa edelleen käyränsä mukaisesti, taisi olla kutakuinkin keskimittainen vai olikohan inasen pitkän ja laihan suuntaan (98,5 cm ja 15 kg). Terveydenhoitaja totesi, ettei hän puutu ruokavalioon, kun lapsi kasvaa tasaisesti ja on näköjään ihan saman mallinen kuin mukana ollut pikkuvelikin.

Frida sai paperin ja kyniä sekä tehtäväksi piirtää ympyrä. Hän piirsi neljä erikokoista kalaa ja selitti samalla, että siinä on tyttökala, vauvakala, mammakala ja pappakala (tjejfisk, bebisfisk, mammafisk, pappafisk). Nämä ilmeisesti kelpuutettiin ympyröiksi. Sitten terveydenhoitaja näytti kuvakortteja ja kyseli, mitä kuvat esittivät. Kuvissa oli pallo, potta, kynä, auto ja tutti. Frida osasi vastata kaikkiin paitsi viimeiseen. Hän ei enää muistanut, miksi tuttia kutsuttiin, vaikka vaikuttikin tunnistavan sen ja miettivän kovasti. Selitin, ettei meillä ole tuollaisia ollut pitkään aikaan. Terveydenhoitaja vastasi, että kuva onkin mukana sen vuoksi, että sen avulla voidaan ottaa puheeksi tutista luopuminen.

Puheesta keskusteltiin varmaan eniten. Terveydenhoitaja ei pitänyt tilannetta hälyyttävänä, mutta sanoi, että puheterapiaan voi päästä puolen vuoden kuluttua, jos meistä vanhemmista tai päivähoidosta tuntuu, ettei kehitystä tapahdu (viime aikoina kuitenkin puheenkehitys on ollut huimaa). Hän kommentoi, että äänteitä jää puuttumaan sanojen aluista (esimerkiksi pallon kuvaan Frida vastasi ensin "oll" ja toisella kysymällä korjasi sen oikeaan muotoon "boll"), ja neuvoi harjoittelemaan loruja. Hän piti päivähoidon aloittamista tosi hyvänä juttuna puheenkehityksenkin kannalta.

Tuntuukin kuin päivähoito olisi laittanut puheenkehityksessä turbovaihteen päälle, vaikka päivähoitoa on takana vasta vajaa kolme viikkoa ja pisimmilläänkin vain kolmena tuntina päivässä. Puhetta tulee hurjasti, ja ääntämys on paljon selkeämpää kuin aiemmin. Ensimmäiset pari viikkoa hoidossa olivat tunnelmiltaan ailahtelevia, mutta tämä kolmas viikko on ollut menestys. Mitään itkuja ei ole ollut, ja kotona piisaa juttua siitä, miten hauska on se ja se tarhakaveri ja miten kiva se ja se hoitaja, miten hernekeitto on hyvää (!) ja mitä askarreltiin. Päiväkodin henkilökunta on kertonut, että Frida on jo sopeutunut porukkaan hyvin ja leikkii nyt hienosti muiden kanssa.

Tänään tapasimme miehen sisaruksia perheineen anoppilassa. Kellon lähestyessä kuutta Frida sanoi, että viinirypäleiden syönti, mehun juonti ja serkut ovat hauskoja, mutta hän haluaa pian lähteä bussilla omaan kotiin omaan sänkyyn nukkumaan. Päivän huipennus Fridalle oli, kun saimmekin kotiin autokyydin.

Fridan paita PO.P 98 cm ja Pompdeluxin housupuku 98 cm. Felixin Message-paita Bangbang Copenhagen (1-2 v) ja farkut PO.P 80 cm.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...