torstai 15. elokuuta 2013

3-vuotias

Frida on piirrellyt viivoja, rinkuloita, käärmeitä, lintuja ja kaloja, mutta niitä tuskin kuvista tunnistavat muut kuin perheenjäsenet. Paperi on yleensä ollut täynnä jos jonkinnäköistä suttua (eli niitä käärmeitä). Pari viikkoa 3-vuotissynttäreiden jälkeen paperille ilmaantui yksi selkeä hahmo käsineen, jalkoineen, kasvoineen, hiuksineen ja pitkine korvineen - mamma! Mamman kuva pääsi esille jääkaapin oveen, ja jo pari ihmistä on kommentoinut, että on muuten ihan minun näköisenikin.


Muutenkin on ulosanti selkeytynyt viime aikoina. Ulkopuolisetkin ovat alkaneet saada jutuista selvää jopa siinä määrin, että saa jo julkisella paikalla hävetä, kun lapsi kommentoi esimerkiksi lyhytkasvuista ihmistä: "Vad är DET? Liten, inte stor!" Puhetta tosin sotkee uutena ilmiönä änkytys, mutta ei se mikään ihme ole, kun päässä pyörii niin paljon ajatuksia ja eri kieliä. Frida puhuu minulle enimmäkseen suomea ja papalleen ruotsia. Tämän jaon hän tiivisti mielestäni hyvin eilen: "Titta Mary Poppins! Katsoo Maija Poppanen! Mamma sanoo Maija Poppanen. Pappa säger Mary Poppins."

Musikaalien katsominen sopii hyvin lapselle, joka muutenkin tuntuu elävän sellaista jatkuvaa musikaalielämää lauluineen ja tansseineen, että useampi ohikulkijakin on asiasta maininnut. Eräs naapuri kuulemma odottaa näkevänsä Fridan isompana Dramatenin lavalla.

Elämässämme tuntuu kuitenkin olevan vähemmän draamaa kuin aiemmin. Olisikohan ollut vielä viime kesänä, kun mietimme, eikö lapsi osaa lainkaan sanoa joo tai ja. Kaikki oli aina "nej". Nykyään meillä on okei-tyttö, joka ei pahemmin pane vastaan muihin ehdotuksiin kuin kynsien leikkaamiseen ja hiusten pesuun.

Vuosi sitten Frida ei vielä pukenut tai riisunut itse. Keväällä hän puki ja riisui rasittavan monta kertaa päivässä. Nykyään vaihtaa vaatteita ehkä vain kerran pari päivittäin. Ainoastaan mielestäni napit ja nepparit eivät mene kiinni, vetoketjut kyllä. Vaatteet hän siis valitsee pitkälti itse ja usein kieltäytyy ehdotuksistani. Lempivaatteita ovat sellaiset, joissa on kirkkaat värit ja joku selkeä eläinhahmo. Frida tuntee värit nimeltä mutta ei käsitettä lempiväri. Valinnoista päätellen lempivärejä ovat keltainen, pinkki ja violetti. Vaatteiden lisäksi asusteet ovat mieleen, etenkin aurinkolasit sekä laukut, joihin voi pakata leluja mukaan.

Frida osaa luetella numerot ruotsiksi välillä -1-11 (-1 siksi, koska sen on lähiostarimme alin kerros ja hissi luettelee aina kerrosten numerot ääneen) ja tunnistaa kirjoitettuna ainakin numerot -1, 0, 1, 2 ja 3 (edelleen se ostari sekä kotitalomme). Suomeksi olen kuullut häneltä satunnaisia numeroita. Kirjaimista hän on kiinnostunut ja tunnistaa ainakin O:n ja S:n. Kaikkea kirjoitusta hän kutsuu nimellä "tuutee" (två tre).

Ajanvietteitä, joista vastikään 3-vuotta täyttänyt Frida tykkää: palapelit, pikkulegot (synttärilahja, josta molemmat lapset innostuivat tosissaan), vauvanuken hoitaminen, kauppaleikit, liukumäet, vesileikit, pallon potkiminen, juokseminen, piirtäminen, kiipeily. Ylipäänsä ulkona olo - ensimmäinen vaatimus heti herättyä on "gå snart" eli mennään pian. Hän jaksaa kävellä ja juosta pitkään. Hiljattain hän käveli isänsä kanssa metsässä seitsemän kilometriä, ennen kuin sanoi "vill gå hem till mamma" (matka mitattiin jälkeen päin kartalta - mies vähän eksyi Fridan kanssa, kun halusi mennä oikopolkua uimarannalle, jonne ei siis sitten lopulta päässyt).

Hyppimässä, liukumäessä roikkumassa ja palapeliä tekemässä.
(Jaguaaripaita ja lintumekko Mini Rodini 92/98 cm, Bonjour-paita Beau Loves 4 v ja farkut Pompdelux 98 cm.)

Paras kaveri on Eeki eli pikkuveli Felix. Muiden lasten kanssa Frida ei juuri ole ollut tekemisissäkään, ainakaan säännöllisesti samojen lasten. Hän on muista lapsista kiinnostunut mutta samalla arastelee. Tämä on muuttumassa lähiaikoina, kun Frida on nyt aloittelemassa päivähoitoa pienessä lähipäiväkodissa, jossa on nyt käynyt toista viikkoa 2-3 tuntia päivässä. Päiväkodin aloituksesta kirjoitan lisää myöhemmin.

2 kommenttia:

  1. Lomamatkastakin piti kirjoittaa lisää myöhemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, koko ajan on ollut mielessä, mutta on ollut teknisiä ja ajankäytöllisiä ongelmia. Mutta päivähoidosta sentään sain juuri kirjoitettua. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...