maanantai 3. kesäkuuta 2013

Mountain Buggy Duet - kokemuksia vuoden varrelta

Blogiini tullaan paljon Mountain Buggy Duet -tuplarattaisiin liittyvillä hauilla. Itsekin hankintaa miettiessäni yritin etsiä kokemuksia, kaikista mieluiten sellaisilta, jotka myös asuisivat kaupungissa (mahtuuko bussiin, metron hissiin jne) Suomessa tai Ruotsissa (luminen talvi, enkä toisaalta osaa lukea esimerkiksi norjaa). Niissä harvoissa, jotka tuolloin löysin, saatettiin vasta pohtia ostopäätöstä tai sitten oltiin juuri hankittu rattaat mutta käyttökokemusta ei juuri ollut. Ostimme rattaat toivoen parasta, ja kirjoitin aiheesta 1,5 kuukauden käytön jälkeen: Kokemuksia Mountain Buggy Dueteista. Tuolloin ei ollut vielä kokemusta siitä, miten rattaat toimisivat talvella. Nyt on talvi takana ja noin 10 kuukauden kokemus rattaista, joten eiköhän ole aika arvioida niitä uudelleen.

Kuvissa: Kapeat rattaat mahtuvat esimerkiksi liukuportaisiin. Itse käytän kylläkin mieluummin hissejä, jonne Duetit mahtuvat myös hyvin. Rattaissa mahtuu nukkumaan niin vauva kuin taaperokin, sekä kesä- että talvivarusteissa. Isot ostokset ja postipaketitkin mahtuvat tarvittaessa kyytiin. Lapset viihtyvät rattaissa ja nykyään leikkivät niissä keskenään.

Rattaat selvisivät talvesta kiitettävin arvosanoin. Ne kulkivat lumessa ja lapset mahtuivat niihin talvivaatteissaankin (isompi tuolloin keskimittainen 2,5-vuotias, nyt lapset ovat n. 80 cm 13-kuukautinen ja 94 cm 2 v 10 kk). Talvivaatteiden ja lämpöpussien kanssa oli paljon apua turvavöiden helposta säädettävyydestä eli siitä paljon pisteitä.

Edellisessä postauksessa moitin hankalasti käytettävää jarrua, mutta enää se ei ole minulle hankalaa, vaan jalka löytää jarrun rutiinilla. Jarru on niin jämäkkä, etteivät rattaat ole kertaakaan lähteneet omin päin luistelemaan esimerkiksi jyrkässä kaarteessa bussissa.

Rattaat ovat olleet mukanani myös laivalla, silloinkin kun vain Felix on ollut seuranani. Ainoastaan Silja Galaxylla tuli päänvaivaa, kun en muistanut, että hyttien oviaukot ovat ilmeisesti siellä kapeampia. Olin unohtanut jääneeni niihin joskus jumiin Teutonian yhdistelmien kanssa. Hetken pähkäilin käytävällä Felixin kanssa tilannetta, kunnes hoksasin, että rattaathan voi laittaa kasaan ja nostaa hyttiin. Meillä ei ole autoa, joten minulla ei ole juuri kokemusta rattaiden kokoon taittamisesta, mutta helposti se sujui.

Hankintalistalla on Mountain Buggyn Joey Bag, jolla rattaista saa yksösrattaat, joissa on enemmän tilaa ostoksille sun muille. Tosin toimivat ne hyvin tavaran roudaamiseen ilman kassiakin, kun laskee toisen istuimen nukkuma-asentoon, mutta siis Bugaboo Donkeyt eivät ole ainoat tuplat, jotka voi muuntaa ostoskassilliseksi versioksi.


Halusimme nimenomaan vierekkäinistuttavat tuplat. Siinä on tietysti plussansa ja miinuksensa. Lapsilla on toisistaan seuraa ja he nykyään leikkivät paljon keskenään myös rattaissa. Toisaalta vanhempi sisarus voi riisua pienemmältä matkan aikana hanskoja ja kenkiä, toisaalta hän taas voi kiltisti ottaa talteen pikkusisaruksen itse riisumia ja pois heittämiä asusteita. Vierekkäinistuttavissa pitää olla tasapuolinen: ei voi toiselle antaa sellaista lelua tai evästä, mitä toinen ei saa - muuten seuraa tappelua.

Jos nykykokemuksemme perusteella voisimme päättää uudelleen, mitkä tuplarattaat valitsisimme, ottaisimme samat. Suosittelen Duet-rattaita erityisesti niille, jotka haluavat kapeat vierekkäinistuttavat tuplat.

Muokkaus: Kannattaa myös lukea postauksen kommentit. Lisään tähän vielä kommentoijalle kuvan siitä, miten taaperon väsyessä kävelyyn rattaisiin voisi kai mahtua kolmekin. Meidän tyttömme nimittäin tykkää istua rattaiden etuosassa siten, että itse istuin jää tyhjäksi. Vähän huono kuvakulma, mutta kyllä tuohon kuvassa oikeanpuolimmaiseen istuimeen mahtuisi hyvin vielä joku pieni.

25 kommenttia:

 1. Mikähän noissa on painoraja?
  Monissa tuplissa se on 15 kg, mikä on mielestäni aika vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! Missä muuten on noin alhainen painoraja? Eihän sellaiset käy kuin kaksosvauvoille. Meillä oli lasten yhteispaino yli tuon jo siinä vaiheessa, kun ostimme nämä, ja tällä hetkellä n. 23 kg. Googeletin, että Duetien painoraja olisi 36 kg, ja muistankin kuulleeni saman lukeman ennenkin.

   Kopioin tiedot Ozbabyn sivuilta:

   Tuplarattaat Mountain Buggy Duet 2013

   Mountain Buggy Duet - tekniset tiedot:

   Rattaan mitat: 63 x 103 cm
   Rattaan minimipituus asia täysin alas painettuna: 98 cm
   Rattaan mitat kokoontaitettuna: 32 x 96 cm
   Työntöaisan korkeus: 78 - 111 cm
   Rattaan paino: 15.5 kg
   Soveltuvuus: 0 kk - 6 vuotta (max. kuorma yhteensä 36 kg)

   Poista
 2. Kiitos vielä kovasti tästä postauksesta, on tosi hyödyllinen! t.Veera

  VastaaPoista
 3. Me ostettiin nää samat ja toistaiseksi olen ollut oikein tyytyväinen. Jarru on tosiaan vielä hankala, mutta kai siihenkin tottuu. Mustä nää menee myös huonosti kasaan kopan kanssa eikä sen irrottaminen ole mikään ihan yksinkertainen juttu sairaalloisen jäykkien kiinnittimien takia.. Eli kuljen enempi metrolla kuin autolla, ettei tartte vaunuja kasata, luontokin kiittää. :)
  Mut kapeet on ja liikkuvat kevyesti myös viikon ruokaostokset tavaratilassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Minulla ei olekaan tuosta kopasta mitään tietoa, kun me ei sitä hankittu ollenkaan.

   Poista
 4. Kiitos tiedoista!

  Painorajoista tarkoitin, että raja on 15kg*2 eli yhteensä 30kg ja tämä ainakin useissa päällekkäin istuttavissa malleissa. Meidän 2,5-vuotias ei vielä jaksa koko kaupunkireissua kävellä mutta painaa jo melkein 15 kg, joten vähäiseksi jäisi monessa käyttöikä. Ja muutenkin minua miellyttäisi enemmän vierekkäin istuttavat rattaat, tosin kapeat sellaiset.
  Mutta sitten vastaan tulee myös hinta. Mountain Buggy Duetit ei taida olla ihan halvimmasta päästä..?

  t. Eka Ano

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäikin häiritsemään, mitkä olisivat noin heppoiset rattaat. :) Tilasimme omamme netistä jostain päin Eurooppaa. En nyt muista kaupan nimeä, mutta ei ollut valittamista, toimitus oli nopea ja kotiovelle eikä hintakaan ollut paha. Tukholman NK:lla näin myös kerran Duetit -30% alessa, mutta tuskin enää löytyy. Lisäksi nythän noita saattaisi löytyä käytettyinäkin.

   Poista
 5. Jee ihanaa käyttökokemuksia! Löysin blogiisi googlettaessani näitä Dueteja, ehdin jo kommentoida siihen vanhaan tekstiin mutta olitkin jo kirjoittanut uuden, mahtavaa :)! Kävin tänään kokeilemassa näitä rattaita Lastenturvassa ja vaikuttivat tosi kivoilta. Olivat sirot, mahtuisivat hissiin ja miellyttivät silmää. Olin aiemmin ajatellut Easywalkereita, mutta ne olivat ihan kököt ja valtavat :(

  Meille on siis tulossa talvella kaksoset ja esikoisemme on silloin vasta 1,5v. Kunnon rattaat on siis löydettävä ja nämä vaikuttavat hyvältä vaihtoehdolta :) Mitä luulet, toimisiko tuo ratasosa jo ihan pienellä vastasyntyneellä kantokopan kanssa? Emme haluaisi maksaa lähes kahtasataa yhdessä vaunukopasta (saatika kahdesta). Ajatuksena on kuljettaa vuorotellen pikkuisia vaunussa ja esikoista repussa tai esikoista ja toista pientä vaunuissa ja toista pientä rintarepussa. Huh.. Hyvät vaunut tekisivät tästä kaikesta helpompaa :)

  Tosi kiva kuulla, että teillä mahdutaan edelleen vaunuihin! Esikoinen on tosi pienikokoinen, joten nämä menisivät meillä pitkään.

  Ja tuo ostoskori on ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hurja! Mountain Buggylla on näköjään vierekkäinistuttavat triplarattaatkin, mutta ne tuskin mahtuisivat hissiin, vaikka en mitoista tiedäkään. Ai niin, meidän tyttö tykkää muuten istua istuinten ulkopuolella eturenkaiden päällä olevalla tasolla, eli itse asiassa ollaankin vitsailtu, että tähänhän mahtuisi vielä kolmaskin kyytiin. Ja onhan noihin seisomalautoja ja joku sellainen potkulaudan näköinen vempele.

   Meillä ei ollut vaunukoppaa, koska meillä oli iso kolmikuinen siinä vaiheessa ja oli kesä. Ikävää siinä oli vain se, että vauva matkusti kasvot eteenpäin eikä häntä nähnyt kunnolla. Tarkoitatko kantokopilla sitä, että laittaisi istuimet vaakatasoon ja siihen päälle erilliset kopat? Jos on se mukana tuleva rattaiden eteen laitettava puomi (mikä sen nimi on?) paikoillaan, niin kaipa se pitäisi kopat aloillaan. Toisaalta sitten vauvat olisivat joko niin, ettei kasvoja näkisi, tai jos toisin päin meinaisi laittaa, niin harvoissa kopissa lienee kuomua mukana (Carenan omassa kovassa kopassa ainakin kyllä on).

   Tilasimme omat rattaamme jostain päin Eurooppaa. Muistaakseni vertailimme saksalaisia ja hollantilaisia nettikauppoja mutta tilasimme Iso-Britanniasta, mutta saatan muistaa väärin. Säästimme euroissa ainakin satasen ja rattaat tuotiin ovelle.

   Jos olette käymässä vaikka täällä Tukholmassa päin, niin noita löytyy täältä käytettynäkin Blocketista: http://www.blocket.se/stockholm?q=mountain+buggy+duet&cg=0&w=1&st=s&ca=11&is=1&l=0&md=th

   Poista
  2. Lisäsin postaukseen vielä yhden havainnollistavan kuvan. :)

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta! :) Juu tarkoitin juuri tuota, että selkänoja laskettaisiin alas ja päälle laitettaisiin pehmeä tai kova kantokoppa. Ilmeisesti niitä saisi sellaisina, joihin saisi valjaat kiinni - ei tarvitsisi pelätä kopan putoamista.

   Mutta hauska kuulla että teillä istutaan jopa siinä edessä! :D Lastenturvassa olikin tuo potkulauta/seisomalauta myynnissä ja se oli aika hupaisa, se on todellakin potkulauta ellei ole kiinni vaunuissa. Aika veikeä idea, lapset tykkää varmasti. Voi olla että hankimme sen talven jälkeen kun lumet sulavat ja esikoinen jaksaa siinä seistä :)

   Olemme menossa elokuussa Espanjaan ja aion käydä siellä tutkimassa vaunuja, säästetään tosi pitkä penni jos näitä myydään siellä. Tuttu voisi tuoda vaunut Suomeen autolla, eli ei tarvitse pelätä rikkoutumista lentokoneessa :) Toinen vaihtoehto olisi tuo Tukholma, varmasti tehdään sinne joku reissu joka tapauksessa syksyllä!

   Kiitos vielä kovasti, himo näitä kohtaan vaan kasvoi :D!

   Poista
  4. Rattaat vaikuttavat tosi käteviltä. Olen haaveillut uusista Emmaljungan Twin Cangaroo-tyyppisistä tuplista, ja samat ominaisuudet taitaa löytyä Buggystäkin.

   Epäilen kyllä ettei pehmeä kantokoppa mahdu näihin kun ovat niin kapeat, jos joku on asiaa testannut niin voisi kertoa kokemuksistaan.

   Kiitos postauksistasi, erittäin hyödyllisiä tietoja rattaita etsiskelevälle. :)

   Poista
 6. Meillä on nämä käytössä ja oran kantokoppa menee todella hyvin vaunuihin. Kopassa on suoraan koukut, joihin löytyy vastakappaleet. Helppo kiinnittää ja irroittaa. En ole kaivannut rattaiden koppaa yhtään. Kurkistusluukusta on nähnyt kaiken. Meillä on vielä edessä kurtis verho. Suosittelen, ihanat rattaat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tarkennuksena vielä, että meillä ei ole turvakaarta kiinni ollenkaan. Olen myös kirjoittanut jotain ko. rattaista omassa blogissani.

   http://sweetmama1.blogspot.fi/?m=1

   Poista
 7. Hei, mekin suunnittelemme näiden ostamista, kun on vauva tulossa 2v 9 kuukautisen kaveriksi. Meille sanottiin Lastenturvassa, ettei tähän voi pehmeää kantokoppaa (meillä Teutonian) laittaa istuinosan päälle, koska se istuinosa on sellainen kuppimallinen eikä suora. Mitä mieltä olette tästä? Myyjä (joka oli ihanan rehellinen) myös arveli, että minulla saattaisi mennä hermot sen Mountain Buggyn oman kantokopan kiinnittämisen ja irrottamisen kanssa, koska se ei ole kuulemma kovin helppoa ja on aika painava kantaa. Emme kuitenkaan päässeet irrottamista kokeilemaan, koska rattaat olivat silloin kahden istuimen moodissa. Onko muilla tästä kokemusta tai mielipidettä?
  T. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huono vastaamaan näihin kantokoppakysymyksiin, koska meillä ei ollut sellaista käytössä. Vauva oli 4 kk, kun ostimme rattaat, ja vauva sitten makasi ihan siinä istuinosassa. Miinuspuolena siinä oli vain se, että vauva oli kasvot eteenpäin. En ihan tajua tuota istuimen kuppimallisuutta. Kun selkänojan kallistaa makuuasentoon, se on ihan suora. Mutta en tosiaan ole minkäänlaista kantokoppaa itse testannut tuohon.

   Joku muukin kommentoi, että Mountain Buggyn kantokopan kiinnittäminen ja irrottaminen on hermoillekäypää. Toisaalta ainakaan meidän ei olisi tarvinnut sitä paljon tehdä, koska meidän on tarvinnut laittaa rattaat kasaan vain harvoin: kerran tai pari, kun olemme saaneet autokyydin, ja samat pari kertaa laivalla. Eivätkä nuokaan kerrat tapahtuneet silloin, kun pienempi oli vauva.

   Pikaisella googletuksella löysin tällaisen blogipostauksen, jossa on käytössä Duet ja Emman koppa: http://ihmeellinenelamaa.blogspot.se/2013/06/mountain-buggy-duet-osa-2.html

   Poista
  2. Kiitos vinkistä. Täytyy vielä tuota kantokoppaasiaa miettiä, mutta luulenpa, että kärryjen osalta päätös on joka tapauksessa tehty: ei ole löytynyt Mountain Buggyn voittanutta vertailuissa! Minulla tosin yhtenä syynä on myös se, että olen vähän lyhyt ja näin ollen Baby Joggerien City Selectissä oli liian korkea työntöaisa :)
   Anna

   Poista
 8. Meillekin hankittiin just nää vaunut. Vielä ei olla päästy testailemaan kun vaan kaupassa. Vauvalle on Oran pehmeä kantokoppa. Kopan saa kiinni pikaklipsuilla ratasosaan, selkänojan ollessa alhaalla. Kopassa on myös oma erillinen kuomu, joten kopan voi laittaa vaunuihin kummin päin vaan.
  Kaupassa kokeiltaessa löytyi myös Phil&Tedsiltä tarpeeksi kapea koppa. Itse miellyin tuohon Oran koppaan juurikin kuomun takia ja plussana on vielä suomalainen käsityö. :)

  http://www.orasel.fi/www/popupcard.php?id=70

  -Salla-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, kiitos paljon valaisevasta kommentista! Tämä on oikein jäänyt mua vaivaamaan, kun niin moni on aiheesta kysynyt. Kuka tietää, vaikka itsekin tarvitsisi kyseistä tietoa joskus.

   Poista
 9. Meillä oli vauvalla P&T kantokassi. Ei mitään kiinnikkeitä. On sen verran napakka ettei kaaren kanssa tarvinnut kertaakaan miettiä pysyykö kyydissä. Kassissa vielä taitettava lippa, jonka sai talvella pystyyn tuulen suojaksi. Kassi on siitä hyvä että vauvan saa napattua nopeasti mukaan JA laskettua vaatteineen kaikkineen turvallisesti (lähes) mihin vaan -kun pienen isosiskon kanssa oli välillä kiirettä. Kantokassiin mahtui hyvin toppapuku ynnä muut vaatteet, ja Kelan makuupussi. Pohjalla pidin vielä pientä fleecepeittoa. Meillä kyllä aika pikkuiset tytöt. Aivan mahtavat rattaat, mihinkään ei ole jääty jumiin ei rattaiden leveyden eikä esim. lumen takia. Yhdellä kädellä pystyy ohjaamaan ja pieneenkin hissiin mahtuu kun peruuttaa. Nyt luopumassa setistä punamusta Duet, sadesuoja, kantokoppa. Isompi kävelee jo niin paljon... Heijastimia rattaissa ei ole, mutta me liimailimme tarranauhaa runkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästäkin hyödyllisestä vinkistä, että myös P&T-kassi passaa.

   Poista
 10. Meillä on kanssa nämä käytössä sisaruksilla joilla on ikäeroa puolitoista vuotta. Koska esikoinen on niin pieni (ja hirvittävän aktiivinen) hankittiin me se vaunukoppa, ettei isoveli pääse härkkimään vauvaa koko aikaa. Just vaihdoin vaunukopan pois, kun vavuvalle tuli puoli vuotta ikää ja alkaa punkea pystyyn, jotan istuin on nyt parempi. Mun mielestä noihin voisi ihan hyvin laittaa ihan minkä vain kantokopas, ei se istuin kyllä ole mitenkään kuppimainen, ja kun sen ihan vaakatasoon saa, niin miksei kävisi. Meillä oli tosiaan se vaunukoppa ja se oli kyllä todella hyvä, mun mielestä sen irrottaminen&takaisin laitto ei todellakaan ole vaikeaa, siinä meni maksimissaan puoli minuuttia. Avataan lukitus kahdesta kohtaa ulkoreunalta ja nostetaan ylös, tai paikalleen asetettaessa katsotaan siitä vaunujen keskikohdasta, että kiinnistys menee oikeaan kohtaan, kiinnitetään nuo kaksi ulkoreunan "lukkoa" ja napsautetaan toinen puoli kiinni painamalla kevyesti. En todellakaan ole mikään teknisesti taitava, mutta itse koin tuon todella helpoksi, ja toki ne kiinnikkeet siinä ulkoreunassa on napakat eivät siis aukea vahingossa, mutta kylä ne ihan yhdellä kädellä sai ilman hampaiden irvstelyä auki. On kyllä kumma mun mielestä, jos eivät ala vaunuliikkeessä esittelemään vaunun eri mahdollisuuksia, on se istuinosakin nopea vaihtaa tuohon vaunukoppaan ja toisin päin, ja luulisi, että pikemminkin haluaisivat esitellä mitä kaikkea vaunuihin on saatavilla. Ovat ihan huiput ja ketterät menopelit niin maastossa kuin kaupungissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos yksityiskohtaisesta ja hyödyllisestä infosta! :)

   Poista
 11. Onko teillä ollut käytössä jalkapeittoa ratasosassa? Mounain buggy.lla ei ilmeisesti ole omaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut käytössä Elodie Detailsin lämpöpussi talvella sekä vilttejä.

   Poista