maanantai 10. kesäkuuta 2013

Hurvittelua Skansenissa

Torstaina 6.6. vietettiin Ruotsin kansallispäivää. Sää oli kaunis ja aurinkoinen, joten päätimme viettää kansallispäivän Skansenissa kuten aiempinakin vuosina.

Frida valitsi päälleen taas prinsessakakkumekon. Tuumin, että prinsessakakuthan ja ruotsalainen Me&I sopivat päivän teemaan mainiosti, joten jatkoin samalla linjalla Felixin kanssa, joka puettiin Mini Rodinin hotdog-kuosiseen bodyyn. Täällähän myydään hodareita (korv med bröd) joka kadunkulmassa ja lehtikioskissa. Jopa lähikirjastomme myy hodareita. Maineikkaalla NK-tavaratalollakin on oma nakkikioski, yllättävän lähellä vaikkapa Hermès'n laukkuja. Tässä vaiheessa huomattiin, että Fridan olkihattu on kateissa.

Meiltä päin pääsee rannasta vesibussilla Djurgårdeniin. Matkalla venerantaan puhallettiin taas hahtuvapalloja. Frida antaa kukkia Felixillekin, joka myös tykkää puhallella niitä ja onkin siinä hyvä. Meitä huvittaa, kun Felix on niin innokas matkimaan kaikkea, kuten nyt puhaltamista. Kun aurinkorasvaakin laittaa lapsille, niin Felix tekee heti perään samanlaisen äänen kuin rasvaputelista tulee.

Fridan kuvatekstiä: "Vauva Eeki hattu hää. Eeki blåsa. Tiita blåsa. Tiita mekko hää." ("Felix-vauvalla on hattu päässä. Felix puhaltaa. Frida puhaltaa. Fridalla on mekko päällä.") Fridalla Metsolan hattu, Me&I:n mekko 98/104 cm, Pompdeluxin leggingsit ja Kavatin sandaalit. Felixillä Metsolan hattu ja Mini Rodinin body sekä housut 80/86 cm.

Rannassa muistimme, miksi menemme yleensä bussilla: huomasimme, että seuraava vesibussi menee vasta tunnin kuluttua. Eipä mitään, aurinko paistoi, meri välkehti ja lähellä oli jätskikioski. Se suklaajätski ei ole toistaiseksi sappisaippualiotuksellakaan täysin lähtenyt valkopohjaisesta prinsessakakkumekosta, mutta en ole vielä heittänyt toivoani.

Vaikka muistuttelin asiasta itseäni vasta viime viikonloppuna, unohdin taas, että mekon varavaate on toinen mekko. Kaapista olisi löytynyt toinen toistaan nätempiä kesämekkoja, mutta niiden sijaan olin pakannut mukaan farkut sekä vielä vähän liian ison riikinkukkopaidan.

Venematkalla ohitimme Gröna Lundin uusimman laitteen Eclipsen eli 121 metrin korkeudessa pyörivän ketjukarusellin. Koska tykkään sekä ketjukaruselleista että korkealta avautuvista hienoista maisemista, Eclipse on kuin minulle tehty. Kivana yllärinä huomasin nyt, että jokaiseen istuimeen mahtuu kaksi ihmistä, eli maisemista voi nauttia kaverin kanssa. Kuulemma lasten 10-vuotias serkku toisaalta huomasi ikävämpänä yllärinä, että laitteeseen oli nyt alkukesän viikonloppuna parin tunnin jono, eli kaksi tuntia jonossa ja sitten kaksi minuuttia laitteessa.

Huvipuistot eivät ihan vielä ole meidän juttumme, kun lapset ovat vielä pieniä. Frida oli elämänsä ensimmäisen kerran huvipuistolaitteessa 2-vuotiaana viime kesänä, kun hän pääsi isänsä kanssa pienen lentokoneen kyytiin karusellissa Skansenissa. Ilme oli hyvin vakava koko huviajelun ajan, eikä hän halunnut karuselliin uudelleen.

Tilanne oli nyt aivan toinen. Katsokaapa itse noita ilmeitä. Jokaisessa kuvassa on eri kierros mutta sama ilme. Itku pääsi siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt lähteä karusellista pois.

Fridan kuvatekstiä: "Tiita titta ut-ut! Hålla där. Nalle kyytiin! Ut-ut! Det är roligt! Hattu hää Tiita. Kukkaskor! Tiita skrattar!" Käännös: "Frida istuu runt-runt (ympäri ympäri). Pitää kiinni. Nalle kyydissä. Ympäri ympäri.  Hauskaa! Hattu päässä Fridalla. Kukkakengät! Frida nauraa!" Suklaajätskistä likainen mekko vaihtui Mini Rodinin riikinkukkopaitaan (104/110 cm ja vielä näköjään liian iso) sekä Pompdeluxin luottofarkkuihin (meillä on ollut samanlaiset koosta 80 cm lähtien, nyt 98 cm).

Mies päästi Fridan autoon, jossa pitää sekä ohjata ratista että käyttää kaasua. Epäilin, ettei siitä tule yhtään mitään. Itseltäni sama ei sujunut 8-vuotiaanakaan. Hämmästyksekseni Frida ajoi autoa ihmeen sujuvasti iloisen ja tärkeän näköisenä ympäri rataa. Mies päivysti vieressä ja auttoi tarvittaessa, jos auto jäi johonkin jumiin. Laite toimi 10 kruunun kolikolla eikä siinä ollut sillä hetkellä muita.


Felix viihtyi sisällä Lill-Skansenissa. Samaan aikaan rakennuksen ulkopuolella Frida jonotti käärmeliukumäkeen, joka vaikuttaa olevan monen suosikki, vaikka siinä joutuu aina lykkimään itseään eteenpäin.


Yritin nähdä vilauksen Sollidenin lavan ohjelmasta, muun muassa kuninkaan puheesta, mutta olin rattaiden kanssa väkijoukon reunamilla eikä ollut mahdollista nähdä vilaustakaan lavasta. En tainnut kuullakaan mitään. Lava on ollut remontissa, ja kuvittelin, että siinä sitten aluetta parannettaisiin siten, että entistä suuremmalla väkijoukolla olisi mahdollista nähdä lava, mutta ilmeisesti näin ei ole tehty. Osaako joku sanoa, miten tulee toimia, jos haluaa Allsång på Skanseniin siten, että näkeekin jotain? Minulle tulee innokas Allsång-fani vieraaksi, ja olisihan se nyt emäntänä noloa, jos vieras kuitenkin jäisi yhteislaulannasta osattomaksi.

Paluumatkalla portille pysähdyimme vielä pariin laitteeseen. Felixkin pääsi mukaan, mikä oli molemmista lapsista tosi hauskaa.

Fridan kuvatekstiä: "Rolig ellikotta!" ("Hauska helikopteri!") Felixinkin vaatteet sotkeutuivat. Vaihtovaatteena oli PO.P:in oravakuosinen haalari. Valitsin vaihtovaatteisiin oravia ja riikinkukkoja, koska molempia löytyy Skansenista, joskin hieman juhlavampiinkin vaihtoehtoihin olisi voinut päätyä - erhe, jonka teen toistuvasti. Miehen mielestä tosin kyseessä ei ollut mikään moka, koska kansallispäivä ei kuulemma ole juhlapäivä.

Fridan kuvatekstiä: "Eeki iihaan kyytiin. Tiita hålla. Roligt!" ("Felix on hevosen kyydissä. Frida pitää kiinni. Hauskaa!"

Suunnitelmanamme oli poistua Skansenista ennen ohjelman loppumista, jotta välttäisimme ryysiksen. Koska jäimme vielä huvittelemaan vempeleisiin, poistuimme Skansenista yhtä aikaa kuin muutkin. Huomasin olevani keskellä erittäin hienosti pukeutunutta porukkaa. Miehillä oli puvun rintamuksessa kunniamerkkejä, naisilla kauniita juhlapukuja ja eksoottisimmilla esimerkiksi turbaaneja. Etsiskelin jo katseellani mustia diplomaattiautoja, koska näinkin jo ison joukon moottoripyöräpoliiseja. "There's our bus", sanoi yllätyksekseni vieressäni oleva nainen ja osoitti pysäkillä odottelevaa tavallista SL:n bussia, jossa olikin ihan uusi linjan nimi: Kungliga slottet. Fiinimpi porukka nousi bussiin ja bussi ajoi pois. Joku arveli, että Skansenin kansallispäivän juhlallisuuksiin osallistui myös prinsessa Madeleinen häävieraita. Me kävelimme rantaa pitkin Slussenille, kun oli niin kaunis ja lämmin ilta.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...