keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Kansallismuseossa

Sunnuntaina kävimme Ruotsin kansallismuseossa (Nationalmuseum), koska se suljetaan helmikuun alussa remontin ajaksi. Museo sijaitsee keskeisesti Blasieholmenilla eli kivenheiton päässä Kungsträdgårdenilta. Olenkin monesti katsellut Gamla stanin puolelta sen auringossa kullalta hohtavaa nimeä ja suunnitellut käyväni siellä joskus. Nyt sitten oli korkea aika.


Sisäänpääsy maksoi 120 kruunua per aikuinen, normaali hinta täällä päin. Matkalla museoon iski paniikki, kun olin unohtanut kantorepun kotiin ja joutuisin siis kantamaan sekä hoitolaukkua että Felixiä koko päivän, koska usein tukholmalaisiin museoihin ja vastaaviin huvituksiin ei voi tuoda rattaita. Kansallismuseo oli mukava poikkeus. Rattaita ei tarvinnut jättää parkkiin, ja museossa pääsi vaivatta liikkumaan. Ei tullut vastaan ahtaita käytäviä tai portaita, joissa olisi pitänyt kantaa rattaat. Mielestäni museosta olisi jopa saanut pyörätuolin lainaksi.

Mitään taiteeseen liittyviä arvioita ei tästä merkinnästä pääse lukemaan. Frida oli vapaalla jalalla, joten monet taideteokset piti ohittaa aika haipakkaa. Moni tuli taas nähtyä useampaankin otteeseen. Hyvin antoisa visiitti oli silti myös taidenautintojen ja historian oppimisen kannalta. Rakennus itsessäänkin oli todella hieno.

Frida istuu sylissäni ja kommentoi näitä kuvia: "Tiita skor! Tiita nannajacka!" (= Fridan kengät! Fridan pandatakki!) Taas osoitus nykyisestä päällimmäisestä kiinnostuksenkohteesta eli pukeutumisesta. Yläkulman veistoskuvakin liittyy pukineisiin: siinä on susi lampaan vaatteissa. Huvitti. Koska vauhtimme oli niin kova, kuvanveistäjän nimi ei jäänyt mieleen, mutta muistaakseni veistos oli tehty Ruotsissa 60-luvulla.

Sisustustrendit ovat hieman muuttuneet sitten 1600-luvun lopun.

Välillä kävimme rauhoittumassa katutason ateljeessa, jossa Frida sai piirtää ja maalata. Piirros esitti Fridan mukaan nallea, sammakkoa ja laivaa. Ylimmässä kerroksessa Frida viihtyi hetken vanhojen lyhytelokuvien äärellä. Ne olivat aihepiireiltään kuin suunniteltuja Fridalle: hevosia, junia ja vauvoja. Tykkäsin itsekin elokuvista sekä ylimmän kerroksen lukemattomista maalauksista, esimerkiksi ruotsalaisten naistaidemaalarien maalaamista muotokuvista 1700- ja 1800-luvuilta, mutta en ehtinyt katsoa elokuvista mitään tietoja tai nähdä ollenkaan kaikkia maalauksia saati ottaa niistä yhtään kuvaa

Alimmaisessa kerroksessa oli kahvila-ravintola. Näin vilauksen herkullisesta kasvisruokabuffetista, joka olikin sitten pakkovalinta. Noin sadan kruunun hinnallaan se pärjäsi hyvin vertailussa muihin kasvisruokabuffeteihin, joissa olen Tukholmassa käynyt. Mies taas kehui paahtopaistiaan.

Olette ehkä nyt panneet merkille, että olen lisännyt postauksiini kuvat kollaasimuodossa. Olen aiemmin vierastanut niitä, kun monissa blogeissa ne ovat niin pieniä, etten saa kuvista miniläppärillä selvää. Tajusin kuitenkin hiljan, että kollaaseja tekemällä blogin kuvakiintiö ei täyty niin nopeasti. Tein kollaaseista isokokoisia juuri siksi, kun itse olen joutunut tihrustelemaan. Sanokaa ihmeessä, jos ne ovat liian isoja tai muuten vain ärsyttäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...