perjantai 23. marraskuuta 2012

Liisteriä ja leipomuksia

Terveisiä taas täältä tapetinpalasten ja maalitelojen keskeltä! Perään olikin jo ehditty huhuilla - kiitos siitä. Tällä kertaa päivitystauon syynä oli pieni pintaremontti, jossa nyhrättiin vanhoja tahraisia tapetteja (alla persikanvärinen viirullinen, sen päällä vaalea rusetillinen, päällimmäisenä sininen rusettiboordi) irti pohjamaalaamattomista seinistä millin paloina ja sitten maalattiin. Apuna olivat siskoni ja äitini, jotka majoittuivat olohuoneen sohvalle ja patjalle. Tai pikemminkin minä olin apuna sen, mitä lastenhoidolta, ruoanlaitolta yms. ennätin. Blogin päivittämiseen en sitten ennättänytkään.

Lapsetkin olivat hyvin mielissään mummin ja tädin vierailusta. Mummin kanssa tuli muun muassa leivottua useampaankin otteeseen.

"Tiita katta!" (= Frida skrattar eli Frida nauraa.)

Fridan paita Marimekkoa, Felixin asu 74 cm Metsolan Sunray.

Felixille, 7 kk, on tullut toinenkin hammas alhaalle ja hän on löytänyt konttausasennon. Hän huutelee käheällä matalalla äänellään "nä nä nä", "tä tä tä", "hyvä hyvä hyvä","äiti äiti äiti" ja "äittä äittä äittä".

Mummi ja täti oppivat nopeasti Fridan sanaston, vaikka välillä pitikin tulkata. Esimerkiksi: 

Kakka = ainakin leipä (ruots. macka), keksi (ruots. kaka), kello (ruots. klocka), takki (ruots. jacka), hanska, ankka, Makka Pakka -hahmo
Le-le = omena (ruots. äpple)
Joojoo = muroja
Kutta = poissa (ruots. borta). Mamma kutta! Äiti poissa!
Pappa = Pappa, lamppu (ruots. lampa), vaippa
Huffa = sohva (ruots. soffa). Mummi huffa! Mummi sohvalle!
Tatta = rattaat
Titti = jalat, kädet (ruots. fötter)
Dles = märkä tai ilmeisesti myös likainen (ruots. blöt). Tätä kuultiin paljon, kun Frida kammoksui remontista tulevaa märkää tapettisilppua. Tiita titti dles! Tiita sokku dles! Tiita teeta! Fridan jalat märät! Fridan sukat märät! Frida siivoaa (ruots. steda)!

Vieraammalta hieman perehtymistä vaativia mutta äidille selviä juttuja ovat viikon aikana olleet muun muassa seuraavat: "Mamma uhuhuhu kall tatten Tiita puppu." "Äiti uhuhuhu kylmää vettä Fridan peppuun" eli vaipanvaihdon yhteydessä tapahtunut valitettava vahinko. Oli se kuitenkin melkein kädenlämpöistä eikä mitään hyistä. "Tiita niinni vauva titti. Tiita god dag god dag. Vauva katta!" Eli: "Frida (otti) kiinni vauvan kädestä. Frida (kätteli vauvaa ja sanoi) päivää päivää. Vauva nauroi."

Mamma måla nalle! Äiti piirsi nallen.
Haalari Molo Rainbow 92 cm, hanskat koko 1-2 v.
Pipo Mini Rodini, koko 48/50, kengät koon 24 Kuomat.

Omakin sanastomme kehittyi viikon aikana. Kävimme etsimässä maalaustarvikkeita Järnia-kaupasta, jonka jälkeen aloimme kutsua tapetinpoistoa järnimiseksi. Osa eteisestä jäi vielä järnimättä, joten yritän viimeistellä sen mahdollisimman pian. Sen jälkeen järnin olohuoneen ja jossain vaiheessa ehdin toivottavasti järniä myös makuuhoneen seinät.

Koetan ennättää myös päivitellä useammin, ainakin jos onnistun ratkaisemaan blogin tilaongelman. Tarkoituksena on kirjoittaa mm. Södermalmin kirppari- ja lastenvaateputiikkikierroksesta sekä arvioida aletilausta Pompdeluxilta (tällä hetkellä 25%).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...