tiistai 2. lokakuuta 2012

Unitutti meni rikki

Fridalla on ollut reilusti yli vuoden käytössä tutti silloin, kun hän menee päiväunille tai yöpuulle. Emme halunneet vielä luopua siitä, kun nukkumaan meneminen sujui sen kanssa hyvin ja kun muutenkin oli isoja muutoksia elämässä, niin kuin nyt pikkuveljen syntymä ja kesän lopulla papan töihinpaluu.

En tiedä, mikä hiljattain muuttui, mutta tutista on ollut viime aikoina puhe jatkuvasti. Oliko syynä sitten papan paluu töihin vai se, että pikkuvelikin sai tutin, mutta Frida on hinkunut tuttia koko ajan. "Tutti tutti tutti tutti", hän on pyytänyt monta kertaa päivässä veikeästi hymyillen ja välillä taas onnettomasti nyyhkyttäen tai raivoisasti kirkuen. Kaikkien lasten tutteja osoitellaan, ja niitähän on leikkipaikoilla näkynyt, koska täällä muistaakseni hammaslääkärit suosittelevat luopumaan tutista, kun ensimmäiset pysyvät etuhampaat puhkeavat. Ruotsissa näkyy siis isompia tuttisuita kuin Suomessa. Frida on jopa ovelalla logiikalla väitellyt aiheesta kanssani. "Vauva tatta (rattaat). Vauva tutti", hän sanoi osoittaen bussissa viereistä tuttisuista "vauvaa", joka rattaiden rekisterikilven mukaan on Jezzica 2007, ja jatkoi: "Tiita tatta (Frida rattaissa). Tiita tutti!"

Fridan ensimmäinen vitsikin pari viikkoa sitten oli tuttiaiheinen. Hän heräsi yöunilta tutti suussaan, kömpi tuttisuisen Felixin viereen ja sanoi: "Tiita tutti. Vauva tutti. Mamma tutti!" Ja nauroi päälle. Myöhemmätkin vitsit ovat usein sisältäneet tutin: "Pappa kukkuu (nukkuu). Pappa vauva. Pappa tutti! Hehehehee!"

Frida on aloittanut myös ärsyttävän päiväunihuijaamisen. Monta kertaa päivässä hän väittää, että "Tiita kukkuu" eli Frida haluaa mennä nukkumaan. Silloin Frida menee sänkyyn, rattaisiin tai sohvalle ("huffa") ja kenties pyytää vielä "tatten" (vesipullo) ja tietysti tutin. Jos sattuu olemaan päiväuniaika, olen saattanut mennä lankaan ja antanut sen vesipullon ja tutin. Ei kestä kuin hetki, kun Frida karkaa tutti suussaan aivan virkeänä.

Felixiltä Frida on ottanut tutin kerran suusta. Yleensä Frida löytää Felixin tutin lattialta, kun Felix on sen pudottanut. Ihme, että usein hän antaa sen Felixille, vaikka niin paljon tykkää tutista itse. Monesti Felixin tutti kuitenkin löytää Fridan suuhun.

Joskus on viety vauvan tutti.

Joskus taas on tuotu vauvalle vauvan pudottama tutti.

Hankala antaa veljelle tuttia, kun veli työntää kättään suuhun.
(Felix makaa vaipanvaihtopisteen patjalla katsomassa, kun ripustan pyykkiä.)

Perjantaina sitten väsyin jatkuvaan tutin mankumiseen ja päiväunihuijailuun. Fridan näkemättä leikkasin saksilla pienen palan tutin imuosasta. Frida ei epäillyt mitään, kun hänen pyytäessään annoin tutin, vaikka ei ollutkaan nukkuma-aika. Pian hän heitti tutin pois. Hetken kuluttua hän kävi hakemassa tutin uudestaan, imi hetken ja heitti taas pois. Kiukku iski siinä vaiheessa, kun hän tajusi saavansa saman rikkinäisen tutin myös mennessään nukkumaan. Hän oli kuitenkin jättänyt päiväunet väliin, joten hän ei jaksanut itkeä tutin perään kuin ehkä vartin ennen nukahtamista ja nukkuikin ihan hyvin aamuun asti. Aamulla hän otti tuttinsa ja vei sen oma-aloitteisesti roskikseen.

Sieltä roskiksesta sitä on sitten muutamaan otteeseen kaiveltu, mutta ei se enää siellä ole. Frida on pyytänyt tuttia muutaman kerran päivässä, mutta ei ole enää inttänyt siitä jatkuvasti eikä ole itkenyt tutin perään, kun sitä ei ole annettu. Olemme vastanneet, että tutti meni rikki ja se heitettiin roskikseen.

Tutitta on nyt siis oltu neljä päivää. Yhdet päiväunet ovat sinä aikana jääneet välistä. Muut päiväunet ovat olleet tavallista lyhkäisempiä. Aiemmin Frida meni iloisena nukkumaan ja suorastaan juoksi sänkyyn hihkuen tuttia, kun tiesi sen saavansa. Kurjaa, että ilo nukkumaanmenosta hävisi ainakin hetkellisesti. Nyt nukkumaanmenot ovat olleet itkemistä ja kirkumista. Ensimmäisen yön jälkeen Frida on herännyt myös öisin pari kertaa yössä huutamaan suoraa huutoa. Kuitenkin oli jo aika luopua tutista (vaikka pysyviä etuhampaita tuskin on lähiaikoina tulossa).

Viisikuisen Felixin tutti piti myös jättää pois. Muutenhan Felixin tutti olisi ollut Fridan suussa koko ajan, eikä tilanne varmaan olisi tuntunut Fridasta muutenkaan reilulta. Ei Felix ehtinyt kauaa tuttia käyttääkään eikä ole siitä yhtä lailla riippuvainen. Felixin tutti helpotti tietysti meidän vanhempien elämää, kun Felix oli niin helppo rauhoittaa sillä. Nyt Felixillä on välillä käytössä salatutti, eli iltaisin Fridan mentyä nukkumaan Felix käyttää salaa tuttia, ettei herättäisi huutamisella Fridaa. Makuuhuoneeseen nukkumaan mennessä tutti laitetaan kaappiin, ettei Frida sitten löytäisi sitä herätessään.

Frida muuten tänään herättyään selitti vielä tokkuraisena jotain sängyn alla olevasta vedestä, eli oli varmaan nähnyt sellaista unta. Uneen kuului kaiketi kuvauksesta päätellen myös "puupaa-tootoo" eli piipaa-auto.

Kuvassa Fridan mukaan "Tiita ihana tyttö" ja "vauva söpö".

2 kommenttia:

  1. Kiva lukea tutista luopumisesta kun meidän pitäisi suorittaa täsmälleen sama operaatio.

    Aiemmin tutti oli meillä selkeästi nukkumiseen liittyvä juttu mutta mitä lähemmäs 2-vuoden ikää on päästy niin sitä useammin tutti on eksynyt suuhun myös päivällä (olen varma että tytöllä on joku salainen tuttijemma jossain sillä minähän en sitä tuttia päivällä anna ja silti niitä aina löytyy :D). No joo, flunssassa saatoin vähän lipsua ja siitä se sitten lähti.

    Nukkuuko Frida sitten hyvin kunhan nukahtaa? Eniten pelkään juuri sitä että monta yötä menee valvoessa kun sen tutin perään huudetaan. Toisaalta lapsi on muuten hyvä nukkumaan että ehkä nukkuisi kuitenkin.

    VastaaPoista
  2. Eikös ne pysyvät etuhampaat tule sitten kun maitohampaat on lähtenyt eli joskus 5-7-vuotiaana? Melkoinen suositus! :O Ei ihme, että tutin syöjiä täällä näkee. Kyllä mekin ollaan monesti monttu auki tollotettu koko perhe kun joku melkein koululaisen näköinen on tulpattuna. -Kaisla

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...