sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Pohdintaa asuntokaupoista

Löysin Felixille Mini Rodinin sini-harmaan harlekiinikuosisen bodyn eräästä myynnissä olevasta edullisesta bodypaketista. Paketin muut bodyt olivat kuvien perusteella tylsäkuosisia ja heikkokuntoisia. Tarjosin myyjälle koko paketin hintaa mutta niin, että ostaisin vain yhden bodyn. Ei käynyt, vaan koko paketti oli otettava, jolloin paketin postimaksu tuplasi ostoksen hinnan. Kun paketti tuli perille, suurin osa bodeista piti laittaa roskikseen. Muutama oli sellainen, että rohkenin ne laittaa vaatekeräyslaatikkoon (mutta eivät hyväntekeväisyysjärjestötkään lumppua halua). Harlekiinibody oli sitten ainut, joka tuli käyttöön. Oli se onneksi ylimääräisen säätämisen väärti.


Lastenvaatteiden kanssa säätö on tullut tutuksi, mutta viime aikoina on pitänyt pohtia paljon haastavampiakin kauppoja, nimittäin asuntokauppoja. Tämä meidän pieni kaksiomme ei ole optimaalisin asuinpaikka neljälle hengelle tavaroineen, joten olemme alkaneet katsella isompaa. Löytyisikö ruotsinsuomalaisilta lukijoiltani vinkkejä asuntokauppoihin? Voisi kuvitella, että meillä on jo jotain kokemusta aiheesta, koska meillä on jo asumisoikeusasunto. Emme kuitenkaan ostaneet tätä normaalitapaan tarjouskilvalla, vaan myyjä halusi ensin antaa tämän vuokralle ja kun ei sitten saanutkaan taloyhtiöltä siihen lupaa, myi tämän sitten meille suoraan. Ei tarvittu huutokauppaa.

Yhtenä päänvaivana on esimerkiksi se, pitääkö ensin etsiä uusi koti vai ensin myydä tämä. Suomessahan ei suurin surminkaan osteta uutta, ennen kuin vanha on myyty. Olen ymmärtänyt, että täällä tehdään yleensä toisinpäin. Haluaisimme tietenkin välttää kahden asunnon loukun. Nykyistä asuntoamme ei saa laittaa vuokrallekaan, koska taloyhtiö on sen kieltänyt. Toisaalta taas jos ensin myy tämän pois, niin mihin sitten muuttaisimme odottamaan oman kodin löytymistä, kun vuokra-asunnot ovat täällä kiven alla? Miten päin muut tukholmalaiset ovat tehneet?

7 kommenttia:

 1. Ush, asuntokaupat Tukholmassa :) Mä luulen, että suurin osa vielä ostaa ensin ja sitten kiireen vilkkaa myy vanhan pois. Tosin tähän vaikuttaa aina pankki, jotkut pankit eivät anna lainaa tupla-asunnoille vaan vaativat myymään ensin. Nyt on ajat hieman muuttuneet asuntomarkkinoilla ja markkinoita hallitsevat nykyään ostajat kuin muutama vuosi sitten oli ihan toisin päin. Huutokaupat ovat hiljentyneet ja monet asunnot saavat yhden tai kaksi spekulanttia ja tarjousten antaminen vie kauemmin kun ennen.

  Nykyäänhän asuntoilmoituksissa on "accept pris", joka tarkoittaa sitä, että se on se hinta, jonka myyjä haluaa asunnosta. Monet kaupat päättyvätkin juuri siihen hintaan tai jopa hieman alle accept prisin.

  Mutta kuten sanoit, aika vaikea kuvio, kun väliaikaisvuokra-asunnot ovat kiven alla ja jos lapsiperheellisenä joudut ensin myymään vanhasi pois, eikä sitä uutta löydykään samantien. Mitäs sitten?

  Me tehtiin niin, että meillä oli jo valittuna välittäjä meidän asunnolle ja kuvatkin olivat valmiina (lähes vuoden takaiset kuvat, mutta päätettiin mennä niillä kuitenkin). Kun sitten teimme kaupat uudesta asunnosta, niin jo seuraavalla viikolla oli meidän vanha asunto ulkona netissä. Ei siis mennyt siinä välissä aikaa kuvien ottamiselle ja sen sellaiselle.

  Me otettiin myös suostumus taloyhtiöltä, että jos käy niin ettei me saada omaamme myytyä, niin olisimme saaneet siinä tapauksessa vuokrata sen 6 kuukaudeksi. Voittehan tekin ehdottaa, jos taloyhtiö tällä kertaa ymmärtää tilanteen erilailla kuin ennen.

  Iso tsemppi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos vastauksesta. Monta hyödyllistä tietoa ja neuvoa. Tuo kuulostaa näppärältä, että on välittäjä ja kuvat jo valmiina. Myydäänkö täällä kaikki yleensä välittäjien kautta? Olitteko tyytyväisiä omaanne? Kuka täällä maksaa välityspalkkion ja paljonko se on? Taloyhtiöltäkin kannattanee kysyä tuollaista väliaikaislupaa. Missä päin te muuten asuittekaan? Muutitteko samalle seudulle?

   Poista
 2. Suurin osa asunnoista myydään välittäjän kautta. Me muutettiin samalla alueella, viereiseen taloyhtiöön. Asutaan Bromman puolella Tranebergin lähellä. Välittäjäksi me valittiin sellainen, joka oltiin nähty useassa alueen asuntonäytössä ja joka tuntui mukavalta tyypiltä. Valittiin hänet myös sen takia, kun tiedettiin, että hänellä on hyvä näkemys alueen hintatasosta ja asuntojen kunnosta etc. Halusimme että lähdemme myymään asuntoa hyvällä hinnalla, mutta ei liian korkealla ettei sitten olla siinä kahden asunnon loukussa. Me maksettiin välittäjän välityspalkkio, joka oli 2% kauppahinnasta ja oltiin kyllä tyytyväisiä kokonaisuuteen. Blocketista löytyy muuten asuntoja, joita omistajat myy ilman välittäjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja piti jo kommentoida ensimmäisellä kerralla, että ihana kuva Felixistä.

   Poista
  2. Tuo Bromma on jäänyt minulta kokonaan huomiotta. Vilkaisin nyt, ja onpas se lähellä. Sieltähän hurauttaisi metrolla tuosta vain esim. suomalaiselle koululle. Pitäisiköhän meidänkin muuttaa Brommaan? Mekin kyllä suunniteltiin muuttavamme samaan naapurustoon täällä Nackassa, mutta on täältä Fridhemsplanille vähän matkaa.

   Vähän matkaa on myös siihen, että voisi kutsua ketään välittäjää tänne kuvaamaan, joten ehkä ei pitäisi kovin innostua mistään asunnosta Brommassa tai muuallakaan (olen jo innostunut aika monesti). Tällä hetkellä poistan eteisestä tiukasti jumittavaa tahraista tapettia (neljää kerrosta) neliömillimetri kerrallaan, kun joskus silloin tällöin tulee sopiva hetki.

   Poista
  3. Ja kiitos, niin onkin ihana kuva. Felix siinä ihailee hyppivää isosiskoaan.

   Poista
  4. Joo, tää on kyllä todella lähellä keskustaa. 5 km Slussenille, lukee yhdessä kyltissä tuossa lähettyvillä. Fridhemsplanille menee vaan hujaus. Asuntojen hintatasokin on vielä siedettävä, ollaanhan me tullien ulkopuolella :) Me asuttiin muuten ennen siellä puolen kaupunkia ja kun ostettiin ensimmäinen asunto niin "eksyttiin" tälle puolen. Ollaan kyllä tosi tyytyväisiä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...