sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Junalla halki Suomen

Tämän vuoden joulua suunnittelimme juhlistavamme niinkin villisti, että mies viettää ensimmäisen joulunsa pois lapsuudenperheensä luota. Ajattelimme kokeilla suomalaista joulua. Veljeni jo toivottikin meidät tervetulleeksi Ouluun, ja ryhdyin heti vertailemaan eri matkustusvaihtoehtoja.

Lentämällähän syyhkäisisi täältä Ouluun suht sukkelaan. Se vain, että halvimmat löytämäni meno-paluu-lennot koko porukalle maksaisivat noin 800 euroa. En edes jaksannut verrata, sisältyisivätkö tuohon matkatavarat. Ihan sama, me menemmekin junalla sitten. Olenkin aina tykännyt junamatkustamisesta.

Se vain, että käsitykseni mukavasta junamatkailusta sisältää kirjan tai lehden lukemista, vähän torkkumista, eväiden syömistä ja maisemien katselua. Viime reissulla Fridan ollessa kahdeksan kuukautta junamatka olikin vielä osin sellainen. Nyt tuskin enää vauvan ja 2-vuotiaan kanssa.

Junassa kahdeksankuisen Fridan kanssa oli ihan leppoisaa.

Junamatka kestää kuudesta yhdeksään tuntia. Mikä olisi paras tapa taittaa matka? Silmäsin makuuvaunuja, mutta en mielelläni änkeäisi kerrossängyn yläpetiin vauvan kanssa. Päivällä harkittavat vaihtoehdot lienevät: a) perhehytti, b) leikkivaunu, c) istumapaikat muualta ja sitten leikkivaunuun. Perhehytissä Frida tuskin kauheasti viihtyisi, joten ehkäpä a-vaihtoehdon voi sulkea pois. Molemmat lapset nukkuvat rattaissa, joten olisikohan mahdollista saada rattaille paikkaa, jossa niitä ei tarvitsisi laittaa kasaan? Missä sellaisia paikkoja on? Tiedän, ettei niitä voi ainakaan netistä varata. 

Odotan siis ystävällisiltä lukijoilta neuvoja, etenkin tietysti junailijakonkari Ripulta. Ehkäpä minunkin pitäisi joskus kirjoittaa laivamatkailusta, kun on kerran vähän enemmän kuin muutama kerta tullut seilattua Ruotsin ja Suomen välillä eri yhtiöiden purtiloilla.

15 kommenttia:

 1. Hmm. Perhehyttiin saa otettua rattaat/matkarattaat, mutta esim 60cm on ihan kintaalla meneekö ovista sisään.
  Siellä on kivaa istuksia rauhassa vaikka toisen vanhemman toisen lapsen ollessa päiväunilla. Ja sillävälin toinen voi leikkiä vaikkapa leikkivaunussa.
  Kannattaa ottaa ICjuna jos vaan mahdollista, ilmeisesti kaikissa ICjunissa on leikkivaunu yläkerrassa. Ja perhehytti on samassa vaunussa.
  Invapaikoille (vaunu 3 tai 3 ) mahtuu viidet rattaat kasaamatta, toiselle puolelle 3 ja toiselle puolen käytävää kahdet.
  Sinisellä pikajunalla jos menee niin siellä rattaat joutuu jättämään konnarin vaunuun..
  Me kuljettiin 4v ahkerasti junalla TKU-JKL väliä, siis minä ja lapsi ja lopulta minä ja lapset :)
  Jos tuplat otatte mukaan, suosittelen varmaan paikan(paikat) siitä vaunusta missä on niitä invapaikkoja niin ne rattaat mahtuu olemaan hyvin.
  Jos pienemmät rattaat niin perhehytin, eihän siellä tarvitse kokoaika niillä paikoilla istua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Erittäin hyödyllinen esim. tuo tieto, että 60 cm leveillä rattailla tekee tiukkaa, mahtuuko ovesta. Eli meidän 63-senttiset tuskin mahtuisivat. Samoin tuo, että perhehytti on samassa vaunussa kuin leikkipaikka, ja että invapaikoille voi mahtua vaunuja.

   Ihan mahtava neuvo myös tuo, että perhelipulla lapsi saa oman paikan. Tiesin kyllä perhelipusta, mutta jotenkin ajattelin, ettei se meitä koske, kun lapsista ei muutenkaan maksa. Mutta me siis maksamme aikuiset täyden hinnan joka tapauksessa, joten hyvä, jos lapsi saa sillä oman paikan.

   Poista
  2. Molemmille lapsille vaan omat paikat, onpahan tilaa vaikkei niillä edes kukaan istuisi.
   Ja tosiaan hyvissä ajoin kannattaa varata =)
   Itse koin perhehytin tarpeelliseksi kun matkustin lasten kanssa yksin; silloin se pienempi sai rattaissa nukkua muutaman tunnin uniaan rauhassa ja mun ei tarvinnut pelätä että taapero sillävälin karkaa..

   Poista
 2. Ja jatkan, alle 16v lapsi jos on mukana eikä aikuinen käytä jotain alennuksia (opiskelija, varusmies tms) niin valitkaa perhelippu. Silloin se alle 16v saa oman paikan jos aikuinen maksaa täyden hinnan omasta lipustaan.

  VastaaPoista
 3. Meillä ollut muutaman kerran paikat leikkivaunun alakerrassa, jossa meillä lapset nukkuneet vaunuissa päikkärit. Tästä on kyllä aikaa jo muutamia vuosia. Minun mielestä perhehytti on ollut aika ahdas (2 aikuista + 3 lasta). Leikkivaunussa on taas toisinaan niin hurja meno, että välillä on kiva päästä omalle paikalle rauhoittumaan. Suosittelen siis IC-junasta alakertaa (leikkitilan alapuolella).

  -Laura-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja neuvosta! Kuuntelen kyllä myös seuraavaa kommentoijaa, että voi olla aika rauhaton meno myös siellä alakerrassa, etenkin joulun aikaan.

   Poista
 4. Minä taas en missään nimessä suosittele ottamaan paikkaa palveluvaunusta, eli leikkipaikan alakerrasta! Pahimmillaan siellä on huutanut 11 vauvaa, kun omani kanssa matkustin ja meno muutenin todella levotonta. Ja joulun tienoilla tuskin tarvitsee itsekseen matkustella. Minun suositukseni on ottaa paikat palveluvaunun viereisestä vaunusta, jolloin vauvanvaunut ja isot matkalaukut voi viedä palveluvaunuun ja sitten matkustaa rauhassa omalla paikalla. Vaunuthan eivät tietenkään silloin ole käytettävissä matkan aikana, mutta eivät ne sitä kyllä ole täpötäydessä palveluvaunussakaan.

  Meillä on sama matkakohde jouluksi. Mitenkäs jos menette laivalla Helsinkiin ja lennätte sieltä Ouluun? Helsinki-Oulu lentoja on monesti tarjolla ihan muutamalla satasella (kruunuja siis).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh huh, 11 vauvaa. Mitkäköhän muuten mahtavat olla ne vilkkaimmat päivät jouluna, jos onnistuisi vähän välttämään?

   Varteenotettava neuvo myös tuo Helsingistä lentäminen, pitääkin tarkistaa. Osaisitko suositella myös lentoyhtiötä?

   Poista
  2. En nyt osaa sanoa, mikä lentoyhtiö olisi tällä hetkellä paras. Mutta sen verran vilkaisin, että alkaa olla jo paikat vähissä lennoilla, ainakin jos lentää Tukholmasta asti! Eikä meillä ole vielä edes tietoa, minkä verran saadaan lomaa joulun ajalle... Norwegianilla matkalaukuista tulee lisämaksu ja rattaista en osaa sanoa. Oulunsalon lentokenttä on niin pieni, ettei sinänsä ole väliä, millä yhtiöllä sinne lentää. :)

   Poista
 5. Olen joskus pikkuvauvan kanssa matkustaessani käyttänyt allergiahyttiä (flunssa-aikaan halusin viedä vauvan vähän suojaan räkiviltä kansalaisilta)=> perhelipulla vauvallakin oli oma paikka ja näin ollen hyttiin ei aina ollut edes muita tulijoita. Te perheenä pystyisitte varaamaan kaikki 4 paikkaa => hytti täynnä. Vaunuja sinne ei mahdu. Näitä on siis IC-junissa. Lastenhoitohuone on siinä melko lähellä, leikkivauvan sijainti ei ole tiedossa. Tiedän tiedän, tämä on tosi törkeää kun oikeasti allergisilta viedään paikat. Pienen vauvan kanssa en kuitenkaan jaksanut tätä moraalista ongelmaa kovin paljon pohtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän vauva on siinä vaiheessa jo kahdeksankuinen iso mötkö. :) Ei tietystikään ole kiva kahdeksankuisenkaan kanssa sairastella vieraisilla, mutta ehkä sen taudin saisi jo laivaltakin tai kotikaupungin bussista, jos on tullakseen.

   Poista
 6. Me matkustetaan junalla usein Tikkurila-Kemi väliä ja aina on esikoisen vauva ajoista lähtien otettu perhehytti. Mielestäni se on vielä nytkin, kun esikoinen kohta 3v ja vauva 10kk, kaikista kätevin. Kovin pitkiä aikoja en jaksa yrityksistä huolimatta istua lastenvaunun hälinässä ja itkuisen vauvan ja uhmaavan taaperon kanssa on ollut kiva vetäytyä omaan rauhaan perhehyttiin missä ei ainakaan niin paljoa huudot muita häiritse! Ennen kaikkea musta on perhehytissä ollut parasta se että omia tavaroita voi leivtellä ihan surutta pikin poikin!:D Pitkällä matkalla kun ärsyttää kaivaa tavaroita sieltä ylähyllyltä ja laittaa pienen tilan takia niitä jatkuvasti takaisin. Perhehytissä kaikki tila on ollut vain meidän käytössä (kun on otettu perhelipuilla lapsillekkin istumapaikat, niitä on perhehytissä juurikin se 4) ja pöytätilaakin reilusti enemmän.

  Perhehyttihän on noissa IC-junissa ihan suoraan lastenvaunusta alas johtavien rappusten juurella, joten helppo siitä on lähteä taaperon kanssa leikkimään leikkivaunun puolelle vaikka pidemmäksikin aikaa. Junan ovelta perhevaunuun pitää nousta se 5-6 rappusta, mutta me ollaan ainakin saatu ihan hyvin tuplatkin nostettua hyttiin mukaan. Meidän (mielestäni leveämmät kuin teidän) tuplat mahtuu avoimena perhehyttiin ja lapset ovat saaneet nukkua siellä rauhassa päikkäreitä ilman pelkoa siitä että muiden lasten meteli herättää. Pitkällä junamatkalla ainakin itse arvostan sitä todella, että saa hetken itse hengähtää ja lukea vaikka sitä kirjaa... :)

  VastaaPoista
 7. Niin ja lisään vielä että ollaan siis kyllä jouduttu laittamaan meidän tuplarattaat kasaan että on saatu ne mukaan perhehyttiin, eivät mene ovesta muuten... Avoimina mahtuvat kuitenkin hytissä olemaan ihan hyvin. Tosin lattiatilaa ei kovin paljoa sitten enää hyttiin jää, mutta minä en ainakaan ole sitä tilaa kokenut niin tarpeelliseksi. Lapset ovat lähinnä hytissä ollessaan penkillä, rattaissa tai sylissä, syövät, nukkuvat tai luetaan. Leikkimäänkin mahtuu ihan hyvin siinä penkeillä ja pöydän ääressä. :)

  T: edellinen Tikkurila-Kemi väliä usein matkustava anonyymi...

  VastaaPoista
 8. Hei anteeksi, anteeksi junakonkari täällä vasta vastailee.. Hyviä pointteja edellä, ja omani vielä kerron eli joulun alla 22.12-> päivät ovat niitä hektisimpiä päiviä. Kaikki paikat on myyty jo kauan ennen joulua. Joulumieltä sitten kehiin vaan, kun junat ovat täynnä, mutta täydessäkin junassa voi kaikki sujua ihan hienosti, jos ei hermoile mistään.

  Perhelipun eli yhden ylimääräisen paikan saa ilmaiseksi, jos ostaa lipun ilman ennakkovaraajan etua -20% eli alle viikkoa ennen lähtöä. Junioripaikan voi toki ostaa myös aikaisemminkin. Tuota lastenhoitohuonetta en ole koskaan käyttänyt, nimittäin olipa miten uusia junanvessoja, ne ovat aina junanvessoja, jos tiedät mitä tarkoitan. Neljävuotias ei voi hengittää niissä, enkä juuri minäkään.

  Perhehyttiin ei tosiaan mahdu rattaat, mutta ne voi jättää siihen 3. vaunuun IC:ssä vaunupaikalle. Pendolinossa vaunut tulee 2. vaunuun. Mitä voisin jopa ehdottaa on I luokka. Ihanat penkit ja mikä hiljaisuus. Se on ihan luksusta. Toisaalta jos matkaatte Ouluun saakka, niin katsokaa jo ehdotettuja lentoja. Se on varmasti kaikkein paras vaihtoehto. Finnairillakin on usein tosi edullisia, vaikkei ihan ekana uskoisi. Päätän oman junaraporttini tähän. :)

  VastaaPoista
 9. Kiitos vielä kaikille vastauksista! Kaivoin tämän kommenttiketjun esille tänään, kun tutkin eri vaihtoehtoja ja tein varauksia. Perhehytti on nyt varattu kokonaisuudessaan neljän hengen perhelipuilla. Välillä pysähdymme Tampereelle jaloittelemaan ja syömään kunnollista lounasta lötkön junaspagetin sijaan.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...