lauantai 25. elokuuta 2012

Humlegårdenin leikkipuisto

Mies on ollut kotona vanhempainvapaalla kanssani huhtikuun alusta asti ja on nyt syyskuun alkaessa palaamassa töihin. Toisaalta tämä aika yhdessä koko perheenä on ollut luksusta, ja toisaalta kaksi vanhempaa kotona on tuntunut kahden pienen kanssa suorastaan välttämättömyydeltä. Miten pärjään, kun mies palaa töihin? Miten saan ulkoilut hoidettua, kun en halua pakottaa Fridaa rattaisiin mutta toisaalta en halua myöskään juosta Fridan perässä rattaiden kanssa enkä halua Fridan karkaavan sillä välin, kun syötän Felixiä?

Tarvittaisiin siis aidattu leikkialue. Varmaan sellaisia on, vaikka en ole niitä nähnytkään. Otimme selvää ja löysimme sopivan leikkipuiston Östermalmin Humlegårdenista: aidattu alue, jossa on jopa puistotätejä ja -setiä (kaksi tätiä ja neljä setää). Kuulosti lupaavalta. Kävimme tänään katsastamassa paikan.

Menimme paikalle metrolla, koska puisto sijaitsee aivan Östermalmstorgetin metroaseman vieressä (punainen  metrolinja). Bussillakin pääsee eikä kävelymatkakaan ole mitenkään pitkä esimerkiksi Kungsträdgårdenilta, Hötorgetilta tai T-Centralenilta.

Puisto on iso ja viihtyisä. Puiston reunalla sijaitsee komea Ruotsin kuninkaallisen kirjaston rakennus. Pari patsasta jäi mieleen: Fredrika Brehmerin ihmeellisen ruma näköispatsas (ei ainakaan muotokuvissa näytä mieheltä) ja Carl von Linné, jonka nimen ääntämisestämies sai hyvät naurut. Hän korjasi minua, ettei nimeä lausuta Linne kuten toppi / hihaton paita / pellava, vaan kuuluu ääntää Linee.

Aidattu leikkipuisto löytyi helposti metelin perusteella. Vilske oli melkoinen. Näkyi keinuja, liukumäkiä ja ympäriinsä erilaisilla ajoneuvoilla hurjastelevia lapsia. Yksi pieni haaverikin tuli todistettua, kun kaksi poikaa törmäsi leikkiautolla ja pyörällä. Mies nousi kiipeilytelineeseen Fridan perässä ja sieltä liukumäkeen. Alkoi vähän huolestuttaa haastava liukumäki kiipeilyineen sekä pyöräilijöiden ja polkuautoilijoiden kova vauhti.Onneksi hoksasimme, että iso aidattu alue onkin jakaantunut kolmeen ja me olimme tulleet isoimmille lapsille tarkoitetulle alueelle. Siirryimme viereiselle alueelle, joka olikin huomattavasti rauhallisempi. Ei ollut polkuautoja vaan hiekkalaatikko, ja liukumäkikin oli sellainen, johon Frida pystyi itse turvallisesti kiipeämään.

Ilmeisesti pienimmille tarkoitettu alue oli vielä rauhallisempi. Liukumäki oli vielä pienempi, mutta silti Fridan mielestä kiva. Löytyi hiekkalaatikko leluineen, leikkimökki, palloja sun muuta sekä vanhemmille penkkejä.


Hattu Metsola, paita PO.P, housut Plastisock, kengät Adidas.


Leikkipuistosta löytyy myös rakennus, jossa oli pikasilmäyksellä ainakin vessa ja lastenhoitohuone sekä erittäin edullista tarjottavaa, esimerkiksi kuumat juomat 5 kruunua ja mehu 2 kruunua. Myös vaippoja sai ostaa viidellä kruunulla kappale, jos omat jäivät kotiin.


Vino kuva puistosedistä ja -tädeistä.

Todella kiva puisto mielestäni ja uskoisin meneväni uudelleen viimeistään sitten syyskuussa kolmisin Fridan ja Felixin kanssa. Frida saa juoksennella vapaasti hiekkalaatikon ja liukumäen välillä, ja voin antaa Felixillekin maitohörpyt ilman, että Frida ehtii sillä välin juosta autotielle, kuten lähiseudun leikkipaikoilla voisi käydä. Voin siis suositella leikkipuistoa, mutta en sen ulkopuolella ollutta taiteellisempaa liukumäkeä: liukas, liian vauhdikas ja epämukava loppukaarre.

Ei enää tähän, vaikka Frida tykkäsikin.

Leikkipuisto on auki talvisin arkena klo 9-17 ja viikonloppuna 11-17. Kesällä se on auki klo 10-18 ja viikonloppuna klo 11-17. Kesälomalla leikkipuisto on auki vain arkisin. En sitten yhtään tiedä, milloin nuo "talvella", "kesällä" ja "kesälomalla" käytännössä ovat, mutta kai sinne voi mennä keinumaan ja liukumaan aukioloaikojen ulkopuolellakin, vai kuinka? Tiedot ovat Tukholman kaupungin sivulta.

4 kommenttia:

 1. Hei, olen uusi lukijasi. ;) Olemme suuntaamassa Tukholmaan lomalle, ja löysin blogisi. Yritän löytää lapsille jotain puuhaa tukholmasta. Tämä postaus on juuri sitä mitä etsin! Onkohan nuo auki viikonloppuisin?

  Minun blogi löytyy:
  www.kaksikunkkua.blogspot.com
  Mukavaa viikonloppua!

  -Tiina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä kysymys sikälikin, että piti laittaa puiston aukioloajat postaukseen, mutta unohdin. Pitääkin lisätä. Viikonloppuisin leikkipuisto on näköjään auki klo 11-17. En sitten tiedä, mitä "kiinni" tarkoittaa. Rakennus vessoineen ja hoitohuoneineen on varmasti aukioloaikojen ulkopuolella kiinni. Lelut yms. saattavat olla sisällä. Mahtavatkohan portit olla lukittuina? Ei välttämättä. Sitä paitsi aidat ovat niin matalia, että vanhempi saa helposti nostettua lapsen yli ja harpattua itse perässä.

   Lisäksi voisin suositella lapsille ainakin Skansenia, josta löytyy jotain mielenkiintoista kaikille vauvasta vaariin: mm. eläimiä, kotieläimiä, leikkipuisto, vanhoja rakennuksia, jonne pääsee sisällekin katsomaan, karuselleja ja lättyjä marjojen ja jäätelön kera. :) Olemme käyneet tänäkin kesänä jo monen monta kertaa, eikä lainkaan ole käynyt tylsäksi.

   Poista
 2. Vau miten hieno hattu Fridalla on! Saako noita vielä jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näköjään ole enää Metsolan nettikaupassa myynnissä, mutta voisi löytyä huutiksesta tai vielä helpommin Metsolan fb-kirppisryhmästä eli Metsolan kirpputori: http://www.facebook.com/groups/136139129820357/. Helpointa on laittaa ostoilmoitus, hyvin voi joku haluta kesän jälkeen myydä hattunsa. Niitä oli pinkkejä, keltaisia, sinisiä ja vihreitä. Katso Googlen kuvahausta "Metsola baby cord cap".

   Mitoitus on kuulemma reilua. Fridalle otin koon 2-3 v, joka ei ole yhtään liian iso, eli onneksi otin tuon suurimman koon. Felixille ostin kokoa 6-12 kk, joka on toivottavasti ensi kesänä sopiva.

   Poista