perjantai 24. elokuuta 2012

1-vuotiaasta 2-vuotiaaksi

2-vuotissynttäreiden jälkimaininkeja.
(Sortsipuku - Matti & Peppi, 18-24 kk)

Juuri vuoden täyttänyt yksihampainen konttaaja.
(Potkupuku - Urban Elk, 86 cm)

Frida elokuussa 2011.
(Pannubody - PO.P)

Frida elokuussa 2012. 
(Taskumekko - Marimekko, sukkahousut - Pompdelux)

Ikää yksi vuosi.
(Body - PO.P)

13 kuukauden iässä Frida vielä konttasi. Puolen vuoden konttaamisen ja rohkeuden keräämisen jälkeen tuli 14-kuukautisena kävely kuvioihin.


Noin 1,5-vuotiaana oli hermoille käyvä kiipeily- ja hyppelyvaihe.
Jarrusukat olivat tarpeen, kun lapsi löytyi milloin ikkunalaudalta, milloin sohvankarmilta.
(Mekko, body ja sukat Lindex, sukkikset Pompdelux.)

2-vuotiaana sujuu niin takaperin kävely...
Pilvimekko - Me&I

... kuin juoksukin.
Ruutumekko - PO.P, 86 cm
Hattu - Mini Rodini, 52/54

Vuoden tärkeisiin tapahtumiin lukeutui tietysti myös isosiskoksi tuleminen.

Tuo hieman ennen yksivuotissynttäreitä puhjennut ensimmäinen hammas liittyy muuten olennaisesti Felixin syntymään huhtikuussa. Kun lähes 1-vuotiaalle Fridalle tuli ensimmäinen hammas, Frida alkoi heti purra kipeästi imettäessä. Jaaha, tuumi äiti, eiköhän nyt ole aika siirtyä lehmänmaitoon. Fridalle lehmänmaitoa -> vähemmän äidinmaitoa -> hormonit -> positiivinen raskaustesti -> Felix syntyi noin yhdeksän kuukautta Fridan 1-vuotissynttäreiden jälkeen. Mitä opimme tästä? Älä pure äitiäsi, tai muten saat pikkusisaruksen.

Frida ei ole vaikuttanut olevan pikkuveljen syntymästä lainkaan pahoillaan, vaikka etukäteen tietysti pelkäsinkin. Frida puhuu vauvasta usein hymyillen, tuo leluja ja laittaa tuttia Felixin suuhun. Välillä Frida kyllä viekin Felixin tutin ja katsoo kulmat kurtussa, kun Felix tavoittelee jotain Fridan nallea. "Å nej", Frida huokailee ja ottaa nallen pois Felixin ulottuvilta.

Yksivuotissynttäreiden aikaan ihmeteltiin, miten paljon Frida puhuu. Nyt kaksivuotissynttäreiden aikaan ihmetellään, miten paljon Frida puhuu ja miten vähän siitä ymmärtää kukaan muu kuin Fridan vanhemmat. Muut sukulaiset kommentoivat, että Fridan jutuissa on kyllä pää ja häntä, mutta on vähän vaikea saada selvää, mitä siinä välissä on. Samoin Frida kuulemma puhuu kahdeksan sanan lauseita, mutta niitä sanoja ei ole ihan helppo ymmärtää. Äänenpainot ovat kyllä kohdillaan ja tarinaa piisaa, joten moni vieras onkin päätynyt kysymään meiltä tulkkausta. Tällä hetkellä sanojen välissä on paljon myös ylimääräisiä tavuja ni ja ji, vaikkapa: "Pappa ni ni ni Tiita tuuta ni, tuuta!" Ainoastaan minä ja mies ymmärrämme, että Frida puhuu suihkuun menemisestä papan kanssa: Pappa Frida duscha. Samalla systeemillä lusikka on Fridan kielellä ikka-ni. Sitten välillä tulee ihan kristallinkirkkaita lauseita useimmiten ruotsiksi: "Jag vill gå nu!"

Frida ei nykyään useimmiten enää nuku päiväunia, mutta iltapäivisin reissatessa saattaa joskus simahtaa.

2-vuotiaan Fridan lempiasioita ja mielipuuhia:

Tatten eli smoothiet.
(Pipo Mini Rodini 52/54, paita Aarrekidin Rannalle, 90)

Tatten!
(Hattu Metsola 3 v, pusero Bobo Choses 4-5 v)

Tatten tarkoittaa siis vatten eli vettä eli sadevettä, kylpyvettä, juomavettä jne. sekä mitä tahansa juotavaa, kuten tässä tapauksessa smoothieita. Lisäksi tatten tarkoittaa kissaa (katten) sekä hammasharjaa ja -tahnaa (tandborste, tandkräm).

Tatten eli vesilätäköt.
(Huppari Snoozy 92 cm, housut PO.P 92 cm, kumpparit Tretorn koko 23.)

Bussissa penkillä istuminen rattaiden sijaan.

Käsihahmot. Fridan kädet juttelevat keskenään, kävelevät, hyppivät ja tanssivat.

(Hattu Metsola, paita Småfolk, vakosamettihousut H&M, saappaat Tretorn.
Frida valitsi ja puki itse hatun ja saappaat.)

Portaiden kiipeäminen ylös ja alas.

Eläinhahmot ja pehmolelut.

Kirjojen lukeminen.
(Mekko - Next)

Lisäksi Frida tykkää kylpemisestä, liukumäestä, keinusta, rattaiden työntämisestä, piirtämisestä, Charlien & Lolan katsomisesta (Samu ja Salla suomeksi), käsien pesemisestä, hampaiden harjaamisesta, kekseistä, vesimelonista, mansikoista, kiiveistä, maidosta, rieskasta, xylitol-pastilleista, Fisher Pricen kassakoneesta, kengistä, kukista, lusikoista, tuulesta, sateesta ja eläimistä. 

Hän ei pidä kynsien leikkaamisesta tai potalla käymisestä, josta ei kyllä tule nykyään yhtään mitään paitsi ainoastaan silloin, kun ei ole ns. tosi kyseessä. Meillä ollaan siis vahvasti vaippa-asteella. Frida ei myöskään pääasiassa pue tai riisu itse. Sen sijaan syömisen ja juomisen Frida hiljattain päätti hoitaa kokonaan itse. Sitä ennen oli pitkään vaihe, että mieluiten piti syöttää, vaikka Frida olisi itsekin osannut aika hyvin.

Fridan ollessa 1,5-vuotias listasin tapoja, jotka kiristivät välillä pinnaa. Muistaakseni yksi oli johtojen, paperien yms. syöminen. Se on jäänyt pois, samoin aiemmin mainittu sohvankarmilta hyppeleminen. Nykyisin minua pänniviä juttuja ovat jääkaapin penkominen, lusikoiden levittely, tavaroiden pudottelu (en nyt juo enempää, joten heitänpä mukin lattialle), herkkujen kerjääminen, ruoasta kieltäytyminen, tekoitku ja kunnon vesiputoukset milloin mistäkin asiasta. Kyllähän minulta kuitenkin riittää ymmärrystä. Jos en tietäisi terveellisyydestä ja taloudellisuudesta, voisin minäkin hermostua tyypille, joka tuntemattomasta syystä eli aivan syyttä suotta kieltää keksien jatkuvan syömisen, vaikka ne ovat hyviä ja tietäisin, mistä niitä saa. Vielä avuliaasti näyttäisin, että tuolla kaapissa niitä on, enkä silti saisi niitä.Ei ole helppoa olla pieni ja kaikkien näennäisen mielivaltaisesti pomoteltavana koko ajan.

2-vuotias voi tuntua jo niin isolta: kävelee, juoksee, juttelee, vitsailee, leikkii ja osaa ja tietää jo vaikka mitä. Missä on minun pieni vauvani, saattaa tulla mieleen.

No, tässähän se on: Frida 2 v. leikkimatolla.


8 kommenttia:

 1. Jei, muakin purtiin edellispäivänä nänniin,vaikken imettänytkään ja vaatteet olivat päällä. Oliskohan se pikkusisaruksen merkki? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan ja kerätään näin lisää aineistoa tutkimukseen!

   Poista
 2. Ihania tilannekuvia :)

  VastaaPoista
 3. Minulle kävi samoin: nänniin pureminen = imetyksen lopettaminen = 7 kk päästä 2 lasta maailmaan!

  -Uppa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Selvisin siis helpolla seuraamuksista.

   Mistä lapset tulee? Lapsen puremasta.

   Poista
 4. Miten ihana kirjoitus! Pitäisi itsekin saada aikaiseksi jonkinlainen vauvakirjamainen teksti Nasusta nyt kaksivuotiaana, kiitos siis muistutuksesta ja inspiraatiostakin! Hassua miten samankaltaisia Frida ja Nas ovatkaan, niin monen asian kohdalla huomasin nyökkiväni, että kohta epäilen tyttöjen olevan jotain astraalikaksosia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, paitsi Frida ei riisu vaatteitaan ja saa hepulin, jos joutuu olemaan hetken ilman vaippaa. ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...